Публикация

Циститът може да стане хроничен

Интервю с проф. д-р Димитър Младенов, уролог към Университетска болница „Александровска”.


 

Проф. Младенов, да очертаем картината на неспецифичните заболявания на уринарния тракт, защото циститът спада точно към тях.
Циститът може да бъде под различна форма – остър и хроничен. През последните години той зачестява все повече, а това е свързано със спазването на половата хигиена, с наличие на много инфекциозни причинители на заболяването.

Защо чисто физиологично жените са предразположени по-често към цистит?
Една от основните причини е, че уретрата на жената е по-къса и по-широка, т.е. възможният причинител може да попадне в пикочните пътища, по-специално в пикочния мехур много по-лесно отколкото при мъжа. Второто е, че уретрата се намира много близо до влагалището, което е подходяща среда, с подходяща температура и благоприятства развитието на бактерии.

Има мнение, че простудата е виновник за цистита?
Тя е един от благоприятстващите фактори и предразполагащи за възникването на цистита. Към тези фактори спадат и употребата на големи количества концентриран алкохол, газираните напитки. Смятаме, че няма инфекция, която да засегне само единия бъбрек или само пикочния мехур, тъй като причинителят циркулира в урината на човека.

Какви са оплакванията от цистит и симптомите?
При жените са честите позиви за уриниране, парене, в някои случаи болка в областта над пикочния мехур. При мъжа оплакванията са същите, може да има парене по канала.

Какви изследвания трябва да се направят при съмнения за цистит?
При жената трябва да се направи трикратно изследване на стерилна урина. При мъжът е по-добре да се направи изследване на простатен секрет или сперма култура.

Може ли тази инфекция да хронифицира?
Не само че може, но това се случва много често при тези пациенти, тъй като те след като имат някакво подобрение решават, че са се излекували. Спират лечението рано, а по-късно предразполагащите фактори отново предизвикват възникването на инфекцията и процесът се хронифицира.

Ако циститът не се лекува, какви могат да бъда усложненията?
Хронифицирането води до задълбочаване на оплакванията, които вече трудно се поддават на активно лечение.

Ако жената има цистит, задължително ли трябва да предпази и своя партньор?
Циститът се предава, по-скоро не самият цистит, а бактериите и затова трябва да бъдат изследвани и двамата партньори.

Коментари