Публикация

​Уникална за България съдова операция извършиха в „Софиямед“

Сложна съдова реконструкция извършиха съдовите хирурзи в МБАЛ „Софиямед“ и спасиха ръката на 52 –годишен пациент.


Tой постъпва в болничното заведение по спешност след няколкократни хирургични интервенции по повод остра емболия и вторична тромбоза- остро запушване на артериите на дясната ръка. Състоянието му било изключително тежко поради нарушеното кръвоснабяване. При пациента започнала да се развива и грангрена на пръстите, което застрашавало цялата му ръка от ампутация.

Специалистите от „Софиямед“ извършват спешна ангиография, от която става ясно, че всички магистрални съдове на предмишницата са компроментирани и запушени, и негодни да кръвоснабдяват ръката.

„Това наложи пациентът да бъде опериран по спешност. Извършихме изключително сложна съдова реконструкция - т. нар. автовенозен брахеоинтеросеален байпас, интервенция, която до момента не е извършвана в България“, коментира д-р Димитър Марков, д.м., завеждащ отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Софиямед“.

Операцията продължила 4 часа, като специалистите взели вена от другата ръка на пациента, за да извършат реконструкцията. Така интервенцията завършва успешно – кръвоснабдяването на ръката на пациента веднага след операцията е възстановено, тя се е затоплила и са започнали да се възвръщат част от движенията на пръстите, както и сетивността й.

„Поради факта, че ръката дълго време не е била кръвоснабдявана и част от нервните й структури са загинали, предстои пациентът да проведе рехабилитационен курс до пълно възстановяване на горния крайник“, допълва съдовият хирург.

Коментари