Публикация

Подправките - идеален лек срещу подут корем и газове

Освен чудесни вкусови качества, те притежават и невероятни лечебни свойства. Повлияват благоприятно храносмилането, намаляват образуването на газове и подуването на корема


Приложението на подправките датира още от древни времена. Семена и остатъци от тях са открити в гробниците на египетските фараони. По старинни папируси пък са разчетени готварски рецепти с анасон, синапено семе, кимион, кориандър.

Освен че придават приятен вкус и аромат на ястията, подправките имат и други важни функции. Те подобряват усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите от храната и в много случаи допълват химичния състав на основните хранителни продукти. Подправките са и чудесно средство за бързо облекчаване на много оплаквания, тъй като се абсорбират светкавично.

На базата на лечебните свойства на подправките е разработен продуктът „Комфортекс”, който повлиява благоприятно храносмилането и намалява образуването на газове.
Подуването на корема е често срещан проблем, който причинява дискомфорт, особено когато се придружава с чувство на бързо засищане след нахранване, тежест, спастични болки, упорити оригвания и къркорене в корема. Сред многобройните причини за подут корем са задържането и натрупването на газове.
„Комфортекс” е комбинация от 5 лечебни растения, базирана на взаимното усилване на действието им и на хилядолетното учение за здравето – аюрведа.

Всички те са използвани още от древността като подправки:

  • Гигантски копър (Ferula asafoetida)
  • Ажгон (Trachyspermum ammi)
  • Гардения (Gardenia gummifera)
  • Джинджифил (Zingiber officinale)
  • Черен пипер (Piper nigrum)

Извлечените от тях етерични масла стимулират стомашно-чревния тракт, отстраняват газовете, увеличават тонуса и засилват перисталтиката. Благоприятният ефект настъпва в рамките на 5 до 15 минути.

Коментари