Публикация

БЛС призова болници и лекари да съдят касата за забавени плащания

Съсловната организация изразява крайно възмущение заради отложената актуализация на бюджета на НЗОК


Ръководството на Българския лекарски съюз разпространи днес до медиите декларация, в която изразява крайното си възмущение от отложената актуализация на бюджета на НЗОК. Заседанието на трите парламентарни комисии по здравеопазване, икономика и бюджет и финанси, на което трябваше да се вземе решението, е наречено "пореден политически фарс". БЛС призовава болници и медицински заведения масово да заведат дела за забавени плащания. 

Ето какво се казва още в декларацията: 

"Скрити зад несъстоятелни аргументи и прилагайки познати прийоми на нагло поведение, депутатите за пореден път отрекоха здравеопазването като приоритет и не гласуваха актуализация на бюджета на НЗОК. С процедурни трикове и прехвърляне на „топката” народните избраници оставиха системата без сигурност, а съсловието - в позиция на невъзможност да лекува хората. Поведението на депутатите от БСП, които искаха разделно гласуване на бюджета на държавата и НЗОК показва изключителната неподготвеност на депутатите и непознаването на законовите рамки, както и явен опит да се блокира процедурно гласуването на актуализацията като цяло. А твърдението им, че не са запознати с предложението на собственото си правителство, може да се тълкува единствено като опит за провал на предложените промени. 

БЛС продължава да настоява за актуализация на бюджета на НЗОК, но в пълния му размер от 328 млн.лв., а не с предложените необосновано 225 млн.лв. Организацията се надява, че този път разумът ще надделее над политическите боричкания в интерес на българските граждани, за чиито живот лекарите се борят всекидневно. И трябва ли да се блокират граници, както се позволява на други браншове да го правят, за да стане ясно, че пълният дефицит на средства ще доведе до драстична заплаха за здравето на населението!

Ето защо съсловната организация призовава всички болници и останалите медицински изпълнители веднага да заведат съдебни искове срещу НЗОК за дължимите им забавени суми. БЛС призовава и всички лекари в страната да упражнят правото си на гражданско неподчинение, както и към организация на ефективни протестни действия. Предстоят заседания на ръководните органи на БЛС, където ще се обсъдят формите и начините, по които медиците ще реагират, в случай че депутатите не успеят да гласуват актуализацията на бюджета до края на тази седмица."

 

Коментари

Дано се включат повече колеги,искам да знам кой и кога реши ,че ние ще сме хората изпълняващи социалната дейност на държавата.Не е ли дискриминативно да разделиш пациентите на деца и всички останали ,респ.на педиатри и всички останали колеги? Кой и как си позволи ,а ние се поддадохме на това да ни настройва един срещу друг вътре в съсловието ? ???? и още и още . Може би просто трябва да изговорим нещата помежду си и да си помогнем сами.