Публикация

Половината пациенти на диализа идват в много тежко състояние

Два и половина пъти е намалял броят на заразените с хепатит С от кръвопреливане


- Проф. Възелов, често се говори, че рискът от заразяване с хепатит С при пациентите на диализа е голям. Каква е ситуацията?

- Наистина, диализата често се свързва с риска от заразяване с хепатит С. Мога обаче да кажа, че броят на засегнатите през последните 10 г. е намалял два и половина пъти. Това става благодарение на тестването на кръвта и на широкото приложение на еритропоетин, който вече е съвсем достъпен и нуждата от кръвопреливания намаля. Диализната апаратура също се усъвършенства и при спазване на изискванията за работа с нея заразяването с хепатит е изключено. Целта е проблемът да бъде решен напълно – през следващите 4-5 г. се очаква да навлязат медикаменти, с чиято помощ пациентите ще могат напълно да се освободят от хепатит С. 

Диализата често се представя в негативна светлина, особено в сравнение с трансплантацията. Наистина, присаждането на бъбрек има редица предимства – това е физиологично по-добрият вариант на лечение. Освен това е икономически по-изгодно с изключение на годината, в която се извършва самата трансплантация. След това поддържането на трансплантираните е свързано с по-ниски разходи в сравнение с пациентите на диализа.
Не бива обаче да забравяме, че и диализата спасява и поддържа живота на милиони хора. Тя е животоспасяващо и животоподдържащо лечение.

- Стигат ли навреме пациентите до диализа?

- Голяма част от пациентите идват в доста късен стадий. В чужбина забавените случаи са около 30%, а у нас – значително повече, но не разполагаме с конкретни данни. Тези пациенти постъпват в болница през спешното отделение в такова състояние, че се налага да започнем незабавно диализно решение...

Пълният текст на интервюто четете тук.

Коментари