Публикация

Д-р Димитров: При навременна консултация само 20% от двойките имат нужда от инвитро

От първото инвитро бебе досега в света са се родили над 4 милиона дечица


Д-р Йосиф Димитров e акушер-гинеколог, завършил е медицина в Санкт Петербург, Русия. Още като млад специалист става член на екипа, благодарение на който у нас се ражда първото бебе инвитро. В момента е зам.-председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Работи и като главен асистент в Университетска АГ болница „Майчин дом”.

През 1995 г. създава „Инвитро АГ Медицински център „Димитров“, където с подкрепата на екип от висококвалифицирани специалисти помага на стотици български двойки с репродуктивни проблеми. „ИнВитро АГ Медицински център Димитров” е единственият български център, oдобрен за член на международната асоциация на инвитро клиниките „APART” (International Association of Private Assisted Reproductive Technology Clinics and Laboratories).

- Д-р Димитров, според последните проучвания от всички новородени българчета, които всеки ден проплакват у нас, поне три са „бебета от епруветка“. Вярно ли е, че едно от указанията ви към новодошлите при вас за консултация е: „Въпреки че става дума за наука, елате поне с малко вяра в чудесата...“?

- Не, не, не знам откъде сте чули това, аз и колегите ми вярваме в медицината (смее се).

- Но когато говорим за зачатие, не може всичко да е само наука, нали?

- Разбира се, че в зачатието не може всичко да е само наука... Изключително важна е психологическата нагласа, както и надеждата и вярата, че ще се сдобиеш с наследник. Науката и надеждата вървят ръка за ръка.

- Имате ли представа колко деца по света са родени инвитро?

- От първото инвитро бебе досега в света са се родили над 4 милиона дечица. Това означава над 8 милиона щастливи родители и още два пъти по толкова усмихнати баби и дядовци...

Пълният текст на интервюто, публикувано във в. "Животът днес" с автор Галина Спасова, четете тук.

Коментари