Публикация
Изварата е храна-лекарство за черния ни дроб
Месото и рибата са важни за обновяване на клетките в организма
- Проф. Байкова, какво се разбира под биологична стойност на храната?
- В науката за хранене често използвани термини са biological value (биологична стойност) и foodquality(качество на храната). От гледна точка на производителите и на търговците foodquality има малко по-различен нюанс. Ние – специалистите по Хранене и диететика с тези понятия характеризираме медико-биологичните качества на храната.
С храната приемаме протеини, които изграждат имунните ни тела и са структурни елементи на клетката. 9 аминокиселини (градивни елементи на протеините) се определят като есенциални или незаменими, тъй като организмът на човека не може сам да синтезира и непременно трябва да получи с храната “отвън”. Незаменими са и някои мастни киселини, влизащи в състава на растителните мазнини (“ненаситени мастни киселини”), както и витамините, минералите. Биологичната стойност на храните се определя от наличието (при това - в оптимално количество и баланс) именно на есенциални (жизненоважни).нутриенти. Много вещества притежават мощно биологично активно действие, но нямат хранително значение. Такива са хилядите антиоксиданти, които доскоро не бяха известни в нутрициологията. Причината е, че липсваше аналитична апаратура, с която да бъдат установени. В групата на биологичноактивните вещества с нехранително значение са и фибрите - водоразтворими (напр. пектини) и водонеразтворими (напр. целулоза).
- Кои са храните с най-висока биологична стойност?
- С най-висока биологична стойност са белтъчните храни от животински произход и в частност – протеините на млякото и яйцето, които са приемани за еталони за биологична стойност...
Пълният текст на интервюто четете тук.
Коментари
Ама няма опасност да си докарам нещо?
Лошо е ако имаш стомашни проблеми или хемороиди, иначе яж, щом ти понася:)
И аз много обичам, но малко да хапна и веднага сякаш започва да ми стърже хранопровода.
От години се тъпча с люто и нямам никакви проблеми.
Така и така сме подхванали темата, големите количества люто вредят ли? Хапвам доста, но се притеснявам дали няма да си докарам някоя язва.
Много хора купуват от тротоарите. Не съм чувал някой да е пострадал сериозно.
Страхотна статия. Изключително полезна е за бъдещите майки. Стига само да спазват диетите.
Като свариш млякото няма никакъв проблем. Ако е старо просто ще се пресече и ще стане на извара, а тя както знаем от проф. Байкова, е супер полезна:)
Не съм съгласен, че трябва да се копува от тротоарните търговци...може да е опасно
Каква е тая баба, която произвежда промишлени количества мляко?
Те на всичко пишат био вече
Био са продуктите, произведени в градината на баба ти, а не от завода "на баба". Така че, ако искаш нещо наистина био, купувай от жениците на тротоара, които продават на клонче или стръкче, а не на щайга и чувал