Публикация

Изварата е храна-лекарство за черния ни дроб

Месото и рибата са важни за обновяване на клетките в организма


- Проф. Байкова, какво се разбира под биологична стойност на храната?

- В науката за хранене често използвани термини са biological value (биологична стойност) и foodquality(качество на храната). От гледна точка на производителите и на търговците foodquality има малко по-различен нюанс. Ние – специалистите по Хранене и диететика с тези понятия характеризираме медико-биологичните качества на храната.

С храната приемаме протеини, които изграждат имунните ни тела и са структурни елементи на клетката. 9 аминокиселини (градивни елементи на протеините) се определят като есенциални или незаменими, тъй като организмът на човека не може сам да синтезира и непременно трябва да получи с храната “отвън”. Незаменими са и някои мастни киселини, влизащи в състава на растителните мазнини (“ненаситени мастни киселини”), както и витамините, минералите. Биологичната стойност на храните се определя от наличието (при това - в оптимално количество и баланс) именно на есенциални (жизненоважни).нутриенти. Много вещества притежават мощно биологично активно действие, но нямат хранително значение. Такива са хилядите антиоксиданти, които доскоро не бяха известни в нутрициологията. Причината е, че липсваше аналитична апаратура, с която да бъдат установени. В групата на биологичноактивните вещества с нехранително значение са и фибрите - водоразтворими (напр. пектини) и водонеразтворими (напр. целулоза).

- Кои са храните с най-висока биологична стойност?

- С най-висока биологична стойност са белтъчните храни от животински произход и в частност – протеините на млякото и яйцето, които са приемани за еталони за биологична стойност...

Пълният текст на интервюто четете тук.

Коментари

Михаил Христов
22 юли 2014 15:24

Ама няма опасност да си докарам нещо?

Лилия Благоева
22 юли 2014 15:22

Лошо е ако имаш стомашни проблеми или хемороиди, иначе яж, щом ти понася:)

Стоянка Пеева
22 юли 2014 15:21

И аз много обичам, но малко да хапна и веднага сякаш започва да ми стърже хранопровода.

От години се тъпча с люто и нямам никакви проблеми.

Михаил Христов
22 юли 2014 15:18

Така и така сме подхванали темата, големите количества люто вредят ли? Хапвам доста, но се притеснявам дали няма да си докарам някоя язва.

Михаил Христов
22 юли 2014 14:47

Много хора купуват от тротоарите. Не съм чувал някой да е пострадал сериозно.

Страхотна статия. Изключително полезна е за бъдещите майки. Стига само да спазват диетите.

Лилия Благоева
22 юли 2014 14:41

Като свариш млякото няма никакъв проблем. Ако е старо просто ще се пресече и ще стане на извара, а тя както знаем от проф. Байкова, е супер полезна:)

Петър Краев
22 юли 2014 14:37

Не съм съгласен, че трябва да се копува от тротоарните търговци...може да е опасно

Михаил Христов
22 юли 2014 14:35

Каква е тая баба, която произвежда промишлени количества мляко?

Михаил Христов
22 юли 2014 14:34

Те на всичко пишат био вече

Лилия Благоева
22 юли 2014 14:34

Био са продуктите, произведени в градината на баба ти, а не от завода "на баба". Така че, ако искаш нещо наистина био, купувай от жениците на тротоара, които продават на клонче или стръкче, а не на щайга и чувал