Публикация

Правилното хранене е част от лечението на всяко заболяване

Ако не решим дефинитивно проблема си с корекцията на излишните ни килограми, след което да контролираме желаното тегло, бихме се оказали в позицията на “цял живот – гладни и дебели”


Правилният хранителен режим е изключително важен за изхода от всяко едно заболяване. Той е третата терапия в комплексното лечение на всяко заболяване, наред с медикаментозната и хирургическата терапия. Ето защо написах книгата „Да отслабнем без глад”. Готвих я в продължение на 2 години. Всички съвети в нея са експертни и съответстват на съвременното ниво на развитие на медицинската наука.

Диетите помагат не само при свръхтегло и затлъстяване. При мен идват и много хора с поднормено тегло и измършавяване. Има и такива, които се занимават активно с бодибилдинг и спорт, искат да оформят фигурата си, или пък да подобрят външния си вид.

Колкото до факта, че при всяко заболяване се прилага съответна медикаментозна терапия, но ефектът на лечението е още по-голям, ако се съчетае с правилно хранене – не подлежи на съмнение. Всекидневно имам и пациенти с тежки операции, които имат нужда да бъдат информирани, как да се хранят. През последните години консултирам все повече пациенти със сериозни хронични заболявания – състояния в период на възстановяване след хирургическо, лъче-и химиолечение на тумори, сърдечно-съдови проблеми, диабет тип 2, подагра, хронична бъбречна недостатъчност и др. Разбира се, има и достатъчно много хора, които имат нужда от корекция и/или контрол на телесната си маса. Пациентите ми са както деца след 7-годишна възраст, така и хора в зряла и златна възраст.

Най-много са пациентите с метаболитен синдром (дислипидемии, хиперхолестеролемия, диабет тип 2, хиперинсулинемия (т.нар. преддиабет). Идват за помощ също хора с високо кръвно налягане, със стомашно-чревни заболявания, хроничен панкреатит или операция след панкреатит. Много са и бременните жени, които искат да знаят, как да наддават умерено на тегло в месеците на очакване на бебето.

Като всеки лекар-специалист по хранене и диететика, използвам съвременни техники за консултиране, съобразени с индивидуалните характеристики на пациента. Първо събирам информация за анамнестичния и биохимичния здравен статус, фамилна обремененост, обичаен хранителен модел, вредни привички, лично виждане за “грешки” и т.п., за да могат да бъдат коригирани. На първата консултативна среща предлагам “стартов” диетичен режим, (ако целта е – редукция на тегло), като предварително съм се запознала с начина на живот, работа, физическа активност/неактивност, с хранителните навици на човека, за да бъде диетичният режим изпълним, а разпределението на приемите на храна през деня - реалистично.

Резултатността от приложението на диетата през първия период от 2-3 седмици ме насочва, какви нови и различни от предишните принципи да включа в следващия диетичен режим, защото редукцията на тегло е продължителен процес, а е налице и т.нар. “метаболитна памет” на мастната клетка (т.е. – всички използвани в предишен период начини на хранително повлияване, с цел-отслабване, се оказват неефективни в следващи жизнени етапи). Не налагам сериозни ограничения в храненето – напротив, не лишавам хората от нито един представител от пирамидата на здравословни храни. За да има ефективно “горене” (като физическа категория), трябва да има “гориво” – в случая – енергийни източници на база - белтъци, въглехидрати, мазнини (по моя преценка). Става дума за работещи хора, които имат нужда от енергия, за да се справят с всекидневните си задачи. Образно казано: Ролята ми е да се “надлъгвам” с метаболизма, с цел – енергоразходът да бъде за сметка на изгаряне на излишните мастни натрупвания. Последната фаза на редукционния процес е “задържане” на постигнатото ниско тегло. Тогава бавно и поетапно (под мой контрол и насоки) се минава към семейния модел на хранене. Защото никой специалист не би се наел да сравнително да оценява, кое е по-рисково за здравето – ефектът от свръхтеглото или “йо-йо”-ефектът, при който непрекъснато се “атакуват” и “износват” черен дроб, бъбреци, храносмилателна система, емоционална сфера и т.н. И още нещо: Ако не решим дефинитивно проблема си с корекцията на излишните ни килограми, след което да контролираме желаното тегло, бихме се оказали в позицията на “цял живот – гладни и дебели”. А безспорен факт е, че храната е едно от най-великите удоволствия на живота ни и не е нужно да се лишаваме от него – разбира се, с разум и информираност...

Коментари