Публикация

д-р Надер Халил: Мокрият бански може да провокира уроинфекция

Лятото е сезонът, в който уроинфекциите рязко се увеличават като разпространение и честота. За това способстват активният курортен сезон, къпането в морето и басейните, високите температури, занемарената хигиена, смяната на храна и вода, проблеми с гастроинтестиналния тракт /диария или запек/.


Преохлаждането, дългото стоене с мокър бански костюм, избягването на задължителното миене на ръцете, къпането в замърсени или недостатъчно чисти води и още много други фактори способстват за попадането на микробни причинители от различни щамове в организма, където могат да провокират обща, чревна или уроинфекция. Циститът засяга жените три до четири пъти по-често от мъжете, но и силният пол не е защитен от досадните и болезнени симптоми, които могат да провалят отпуската или да нарушат ежедневния ритъм. Как можем да се предпазим? Накратко: спазване на добра лична хигиена, предпазване от преохлаждане и простуда, избягване на тясно и стягащо бельо, профилактика.

Повече за профилактиката на уроинфекциите в летния сезон можете да намерите в интервюто с д-р Надер Халил от Специализираната хирургическа болница за активно лечение "Св. Богородица" София 

Лято край морето. Има ли риск от уроинфекции?

Коментари