Публикация

Как се облекчава кашлица от коклюш?

Коклюшът (магарешка кашлица) е най-честата причина за остро настъпила продължителна кашлица (2 или повече седмици) у възрастни лица.


Коклюшът (магарешка кашлица) е най-честата причина за остро настъпила продължителна кашлица (2 или повече седмици) у възрастни лица.

Макар и смятано за детска болест, в момента заболяването е разпространено най-вече сред възрастното население. Причината е, че ваксината за коклюш, която е в списъка на задължителните и се прави на 2-и, 3-и, 4-и и 18-и месец, както и на 6-годишна възраст, осигурява защита в продължение на не повече от 5-6 години, след което за поддържане на имунитета се налага реимунизация. У нас последната ваксина за коклюш се прави на 6-годишна възраст, и то едва от 2007 г. насам, поради което

всички над 12-годишна възраст са изложени на опасност

от заразяване и заболяване. Основен симптом са пристъпите на продължителна мъчителна кашлица, завършващи често с посиняване поради невъзможност за поемане на дъх, издаване на специфичен звук, наподобяващ магарешки рев или кукуригане на петел, при последващото поемане на въздух, отделяне на жилави точещи се храчки и повръщане. Общото състояние е добро. Липсват повишаване на температурата или други симптоми. Накратко,

уж на човек му няма нищо, но кашля така, че му изскачат очите,

като в острата фаза прави това по няколко пъти на час. Острата фаза трае 4-8 седмици, след което кашлицата постепенно затихва – кашля се по същия начин, но по-рядко в продължение на още поне 2–3 месеца. Лабораторно потвърждение има в не повече от 20-25% от случаите. Липсата на такова не отхвърля диагнозата. Антибиотичното лечение има само епидемиологично значение – т.е. прави болните по-малко заразни за околните, но не намалява нито тежестта, нито продължителността на заболяването. Кашлящите са заразни около 1-2 седмици преди и до 3- 4-а седмици след началото на кашлицата.

Средствата срещу кашлица са с неубедителен ефект

- веднъж започнал, коклюшът следва своя ход, за съжаление твърде продължителен, без да се влияе особено от прилаганите лечебни мероприятия. Единственият сигурен начин за предпазване е чрез имунизация и в по-късна възраст.
От няколко години на пазара у нас се предлагат специални ваксини за коклюш за юноши и възрастни. При тях коклюшният антиген е редуциран по количество с цел намаляване на страничните действия и включен в състава на комбиниран препарат, съдържащ и антигени за имунизация срещу дифтерия и тетанус. Тези ваксини може успешно да се използват при задължителните реимунизации за дифтерия и тетанус на 12- и 17-годишна възраст, както и при задължителните реимунизации за дифтерия и тетанус на всеки 10 години от 25-годишна възраст нанатък, които за съжаление масово се пропускат.

Случаи, подобни на описания, са особено опасни с това, че може да бъдат заразени неимунизирани или непълно имунизирани деца до 3-4-месечна възраст, при които заболяването протича особено тежко и с усложнения. Възрастните с коклюш просто се мъчат, докато в най- ранната възраст от коклюш може и да се загине. По тази причина

Имунизация на възрастни за коклюш се препоръчва, ако предстои раждане

на дете в семейството, при хора, чиито деца не може да бъдат имунизирани по различни причини, както и на всички лица – медицински персонал, бавачки, баби, дядовци, лели и пр., обгрижващи новородени и малки кърмачета - т.нар. стратегия на пашкула (cocoon strategy), при която чрез имунизиране на възрастните се предпазват децата, все още недостигнали възраст за поставяне на ваксина или неизградили достатъчен имунитет. 

Отговор на читателски въпрос във в. "24 часа"

Коментари