Публикация

Лекари организират информационен център по здравеопазване в палатка пред областната болница в Сливен

​Лекари от Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински” организират двуседмичен временен информационен център по здравеопазване за депутати, министри, политици и граждани, съобщиха от областната болница в Сливен.


Лекари от Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински” организират двуседмичен временен информационен център по здравеопазване за депутати, министри, политици и граждани, съобщиха от областната болница в Сливен.

В палатка, разпъната пред болницата, на ротационен принцип, те ще разясняват на всички, които се интересуват, какви са причините за състоянието на здравеопазването и защо хората са недоволни от така наречената реформа в здравеопазването.

„Инициативата е форма на граждански протест срещу всичко, което доведе здравеопазването до това състояние, защота много неверни неща се цитират в медиите от хора, които са на отговорни позиции. Първата лъжа е, че средствата били достатъчно, но свършили. Второ - че лекарите източват здравната каса. Лекарите не са виновни за състоянието на здравеопазването, заяви пред журналисти д-р Николай Иванов, който е и председател на Регионалната колегия на БЛС в Сливен.

Д-р Иванов е категоричен, че трябва да се изработи коректна здравна карта, в която да се определят брой специалисти, население, болнични легла и райониране.

„Сега всеки си взима една хартийка и може да ходи навсякъде. Това води до непредсказуемо харчене на пари. Никой не знае колко ще му е бюджетът, защото не знае колко хора ще дойдат отвън”, каза д-р Иванов. Неговото мнение е, че здравната каса трябва да сключва договори само с определени болници, а не с всички, както е в момента. Той се обяви против правомощията на министерството да дава разрешителни за разкриване на болници и разширяване на дейности, защото не е институцията, която финансира.

източник:  http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=146414

Коментари