Публикация

Фитнесът бълва осакатени, решили да станат като Шварценегер за 5 дни

Невежи експериментатори правят мануална терапия при дискова херния, което в Германия е престъпление


Фитнесзалите бълват осакатени млади хора, решили да станат като Арнолд Шверценегер за 5 дни. Все по-често в болницата идват младежи с поразени кръстове, с дискови хернии. Особено фатално се оказва упражнението „мъртва тяга”, което натоварва гръбнака, предизвиква често инсертионити – възпаления на залавното място на мускулите към костта, причинено от пренапрягане. Това обикновено е голям проблем при спортистите, които за 2-3 месеца излизат от строя при рязко дърпане, но все по-често се получават и при аматьори, отишли да демонстрират мощ и суперформа на фитнес тренировки.

Ако човек, който страда от някаква деформация на гръбначния стълб – сколиоза (гръбначно изкривяване), спондилит (възпаление на гръбначните прешлени), се пренатовари във фитнесзалата неадекватно, има опасност от задълбочаване на деформацията.

Непремереното вдигане на

тежести е рисково за гръбнака

Ако човек вдигне 5-килограмова тежест в ръката си, натоварването в областта на кръста ниско долу върху прешлените е равносилно на 300 кг. Това е биомеханика и се компенсира от тази паравертебрална мускулатура отзад на принципа на въжетата на крановете. Прешленът е около 4,5 квадратни сантиметра, а поема цялата тежест. Затова всяко неадекватно натоварване води до дискови пролапси и може да създаде много сериозни проблеми. Задължително е натоварването във фитнеса да е умерено.

Да опитваме да спрем модата на бицепсите е все едно да откажем заклет пушач от цигарите, но все пак хората трябва да са наясно с рисковете. Дори каланетиката, която изглежда най-безобидна и спокойна, трябва да бъде консултирана, защото ротационните движения например не са за всички.

Болките в гърба може да се дължат на 60-70 заболявания и точно прецизиране на диагнозата е условие за ефективна профилактика и терапия. За овладяването им

все по-често в последните години

се използва неврална терапия

това са инфилтративни техники, с които в тригерните зони (точките с максимална болезнена чувствителност) се инжектират медикаменти.

У нас има 14 дипломирани в специалисти, обучени специално по австрийска програма. Българското дружество по неврална терапия отскоро също подготовка и на други лекари.

Мануалната терапия също

продължава да бъде основен метод

за възстановяване при болки в гърба, след инсулт, периферни парези на крайници. Неврорехабилитацията е спасителен вариант и за хора с ортопедични проблеми най-често след травми, фрактури, операции на крайници, проблеми с кръстните връзки, глезените, раменната става, периартрити.

СПА за мен е чалга,

често влошава нещата

След поредица процедури често хората се чувстват по-зле или в най-добрия случай не са получили нужния ефект. У нас има не повече от 300 подготвени специалисти, а хотели са над 3000. В тях в най-добрия случай наемат кинезитерапевни, завършили НСА, но те са с педагогическо, не с медицинско обравание. Някои си позволяват да правят мануална терапия например при дискова херния или друга подобна глупост, което е много опасно, а в Германия се смята дори за криминално престъпление. От прехвалените масажи с шоколад, мед и дори с черен хайвер всъщност няма никакъв ефект. Те са само снобско удоволствие и бизнес. Най-добрият масаж е на сухо, дори с талк, тъй като така се получава най-добре обхващане на тъканта.  

Коментари

Ина  Димитрова
25 юли 2014 17:13

Ами много хора четат по интернет някакви съвети и започват сляпо да ги следват, без да се допитат до специалист... Пък после - защо се объркаха нещата?