Публикация

Връщаме зрението на залети с киселина

.


Това е статия отпреди няколко години, но случаите, описани в нея, са показателни.Клиниката по очни болести към болница "Царица Йоанна-ИСУЛ", без да е официално спешно звено, всъщност обслужва най-тежките и неотложни случаи на очна травматология в страната. Приемаме пациенти денонощно. Идват тежки случаи от цяла България.

Това са пациенти с травми на главата, засягащи и очите. Например след катастрофа или битови травми. Често са засегнати и двете очи. Други често срещани травми са трудовите - взривове, изгаряния с химикали или при рязане на метал.

Всички деца до 3 г. с очни травми от цяла София също идват при нас и голяма част от тези до 18 г. също са насочвани към клиниката ни. Предимството на болницата е, че имаме почти всички необходими клиники за едно комплексно лечение. Това е важно, ако травмата е комбинирана, както е при катастрофите например. Може да е наранена главата, гръдният кош, крайниците. Тук са всички специалисти с изключение на лицево-челюстен хирург.

Най-тежките изгаряния, свързани с криминални действия, идват при нас. На улицата плисват в лицето на някого киселина или друг химикал. В някои случаи са изгорени и двете очи, но също лицето и главата. Имали сме случай, когато жертвата първо е била пребита, а след това залята с химикал. Той завърши изключително тежко. Пациентът претърпя серия от пластични операции тук , в “Пирогов” и в Париж. Сега е насочен за лечение в института “Филатов” в Украйна. Там лекарите ще присадят в биологичната част нещо като оптичен телескоп.

Пълният текст на интервюто, дадено за в. "24 часа", четете тук.

Коментари