Публикация

Какво представлява изследването с Компютър Томограф (скенер)?

​Компютър Томографът е средство за образна диагностика, при което се използват рентгенови лъчи с цел получаване на структурна и функционална информация за човешкото тяло


1. Безопасно ли е изследването с КТ?

Изследванията с КТ днес са по-бързи и с по-голяма диагностична стойност от когато и да било преди. Инсталираната в Евромедик многосрезова апаратура от последна генерация осигурява високо качество на образа с цел точна диагностика при най-малко възможно рентгеново облъчване. Обемът радиация, който се получава от изследването е по-малък от този, който се абсорбира от външната среда за три години. Като цяло компютърна томография не се извършва на бременни жени. Ето защо е важно да ни уведомите ако сте бременна или може да сте бременна.

Моля да ни информирате при записване на час ако:

  • страдате от астма
  • сте диабетик и приемате метформин
  • сте или може би сте бременна
  • кърмите
  • страдате от бъбречна недостатъчност
2. Кога се използва компютърна томография?

Компютърната томография се използва от медицинските специалисти като метод за диагностика най-често при изследване на мозъка, синусите, гръдния кош, корема и таза.

3. Трябва ли да се подготвя за изследването с КТ?

В определени случаи за по-добра визуализация се налага и употребата на контрастна материя, която може да е под формата на инжекция или контрастна материя, която се приема през устата.
Вие ще бъдете помолени да прочетете нашата информационна брошура, както и да попълните кратък Въпросник/Информирано съгласие преди изследването. И двете могат да бъдат изтеглени от уебсайта ни преди изследването.

4. Какво се случва по време на изследването?

Изследването с КТ е безопасна и кратка процедура. КТ е голяма машина с отвор в стердата и има плъзгаща се маса, върху която ляга пациента. Рентгенологът е в контакт с пациента през цялото време на изследването.

5. Колко дълго ще трае изследването?

Изследването продължава приблизително 10 минути.

Коментари

Много добра информация :)))