Публикация

Пробиотичните бактерии подпомагат лечението на язва

С добавянето на пробиотик към лечебния курс отстраняването на хеликобактер пилори става по-бързо. Същевременно се ускорява затварянето на самата язва и възстановяването на лигавицата


пробиотици при язва

Пробиотичните бактерии са живи микроорганизми, които имат силно положително въздействие върху човешкия организъм. След като се поселят върху лигавицата на червата, те произвеждат жизненоважни ензими и биопродукти, които имат профилактично действие и стимулират имунната система. 

Пробиотичните продукти се използват най-често при лечение на:

  • диария, свързана с прием на антибиотици; 
  • храносмилателни разстройства, причиниени от стрес, пътувания и прием на токсични вещества;
  • функционални заболявания на гастроинтестиналния тракт, причинени от неправилно хранене и рязка промяна в хранителния режим.

От съществено значение е използването на пробиотици при медикаментозното отстраняване на инфекцията Helicobacter pylori (причинител на язвата на стомаха). С добавянето на пробиотика към лечебния курс отстраняването на бактерията става по-бързо. Същевременно се ускорява затварянето на самата язва и възстановяването на лигавицата. 

Важно е също така мястото на пробиотиците при лечението и профилактиката на диария, причинена вследствие на химио- и лъчетерапия. Пробиотиците подпомагат предпазването на храносмилателния тракт от вредните странични действия на тези агресивни терапии.

Каква е разликата между пребиотик и пробиотик

Пребиотиците са несмилаема субстанция нискомолекулни олигозахариди, които осигуряват жизнената хранителна среда за пробиотичните бактерии. Затова е най-добре да се комбинират пребиотик и пробиотик, за да може да се засили положителния ефект на пробиотика.

Много е важно лактобацилите, съдържащи се в пробиотика, да успеят да достигнат до тънките черва, защото, преминавайки през храносмилателния тракт, те могат да бъдат унищожени в киселата му среда. Тук роля има начинът, по който е произведен пробиотичният продукт. При избора му в аптеката е добре да се вземе мнението на фармацевта, но хората трябва и сами да се интересуват, да се информират за качествата и свойствата на различи пробиотични препарати.

Като общопрактикуващ лекар аз препоръчвам прием на пробиотик от най-ранна възраст, тъй като още със самото въвеждане на нови храни при децата пробиотикът има много благотворно действие. Освен че предпазват от развитие на алергии, пробиотиците повишават имунитета на бързо растящия организъм, помагат срещу коликите в кърмаческата възраст. Пробиотик изписвам и задължително при лечение с антибиотик, като специалната препоръка е приемът на пробиотичния продукт да продължи поне още седмица след края на антибиотичния курс. 

Лакто 4 VIP е произведен по нова технология и специалната формула протектира пробиотика, запазвайки неговата жизненост. Така лактобацилите успяват да преминат през храносмилателния тракт, да оцелеят в киселата среда и 2 милиарда живи организми достигат до тънките черва, където изпълняват функциите си. Специалната обработка на капсулата позволява препаратът да се добави в храната на малкото дете, без лактобацилите да загубят свойствата си. Лакто 4 VIP e подходящ за всички възрасти, може да се приема и при бременност и кърмене.

Д-р Галина Тишева - общопрактикуващ лекар от Плевен 

Коментари

Мария Бонева
10 юли 2015 11:30

Върху лигавиците на организма

въпр.8- Върху лигавиците на организма