Публикация

Свободните радикали могат да ни разболеят

Това са специфични малки молекули, но за съжаление трудно се изследват, защото са с твърде кратък живот


Д-р Светлин ЦОНЕВ, кардиолог в УМБАЛ „Александровска“

За свободните радикали много се говори, но малко се знае какво представляват. Това са специфични малки молекули, които са голяма група. За съжаление трудно се изследват, защото са с твърде кратък живот. Могат обаче да увредят много структури в организма - имунната система, способността на клетките да се регенерират. 

Откъде се вземат свободните радикали

Те са продукт на метаболизма. Допълнително средата, в която живеем (вредните емисии, стресът и т.н.), също по определени механизми може да отключи производството на свободни радикали от самия организъм. Всеки един от нас има стотици хиляди различни молекули, които можем да наречем свободни радикали, като в организма съществува баланс, който се бори точно с тях. 

Организмът се опитва да запази баланс на различни нива 

Има молекули, ензими, различни метаболитни продукти, които предотвратяват образуването на свободните радикали - това е първото ниво. Второто ниво е по-скоро свързването на тези свободни радикали, за да спрат да действат така активно. Комбинацията от тези две действия е трето ниво. В него действат по-сложни молекули, ензими, които могат да свържат, да разградят и да възстановят вече засегнатите от свободните радикали структури в организма.

Има ли риск от увреждане на ДНК на клетката?

Много се говори за това, че свободните радикали увреждат генетичния материал на клетката и оттам довеждат до появата на раковите клетки. В тази връзка към традиционната химиотерапия или лъчетерапия в онкологията се разработват схеми на лечение с активни субстанции, които да свързват или да блокират свободните радикали. Ако говорим за сърдечносъдовите заболявания, свободните радикали увреждат мембраните в целия организъм, включително и в съдовете. Оттам можем да ги свържем с появата на високо кръвно налягане, с по-лесното отлагане на плаки по съдовете, което може да доведе до инфаркт - при руптура на една плака, запушване в съда, а ако този съд е в мозъка – до инсулт.

Борбата със свободните радикали може да бъде свързана както с традиционната терапия (защото е доказано примерно, че много от медикаментите за високо кръвно налягане имат антиоксидантен ефект), така и с допълнително внесени в организма блокиращи субстанции. Това може да стане с подходяща диета. Ние съветваме пациентите поне пет пъти дневно да консумират плодове и зеленчуци. Необходимо е и внасянето допълнително на витамини, като особено важни са витамините А и Е, които дори при тежки сърдечни заболявания имат доказан ефект. 

Защо във Франция хапват мазно, но са здрави

Известен е френският феномен. Знаем, че французите консумират богата на мазнини храна и въпреки всичко нямат толкова висок процент на сърдечносъдови заболявания. Обяснението се крие може би в червеното вино и по-специално в ресвератрола - това е вещество, едно от най-мощните антиоксиданти. Изолирано е като молекула през последните години. Много изследвания доказаха, че молекулата на ресвератрола ускорява метаболизма, намалява отлагането на лош холестерол и дори редуцира теглото. Този антиоксидант вече може да бъде добавен към лечението на пациенти, защото знаем, че само добрата диета не е достатъчна, за съжаление. Хората, които имат много делови ангажименти през целия ден, едва ли могат да си осигурят балансирано и добро хранене. Това може да се компенсира, като се приема хранителна добавка с ресвератрол. 

Отскоро у нас се предлага препаратът „Ресвирол“. Той може да се приема профилактично от всички с цел да предотврати заболяване, като намали свободните радикали в организма. Приемът е от една до две капсули дневно. На пациент със сърдечносъдово заболяване бих препоръчал по-висока доза.

В момента по отношение на ресвератрола не е установена точна дневна доза, но пациентите съобщават за положително повлияване независимо от това, колко приемат от добавката. Не се съобщава за странични ефекти, а това е голямо предимство. 

Коментари

След 3 месеца използване на продукта при мои пациенти съм убедена в резултата!

Ползвам го лично, много добър ефект!

Изписвам лекарството вече на пореден пациент.Много съм доволна.Радвам се,че на пазара вече има такъв продукт.Имахме нужда от него.

Прекрасен продукт,използвам го много често при пациентите си,част от които са работят при условия изискващи употребата на подобен продукт с антиоксидантен ефект-Ресвирол-а се оказа по-добрия избор!Поздравления!

Прекрасен продукт

Радвам се,че го има и на българския фармацевтичен пазар и то на конкурентна цена.Използвам го при пациентите си и се приема много добре!

Много хубав препарат!!!!!!Действа!

препарата е много добър , доволни са и пациентите и ние лекарите

Ресвирола наистина действа.БРАВО

пациентите реагират положително на ресвирола

Хубава статия и добър продукт. Браво!

Супер!