Публикация

Лъжа е , че тютюнопушенето е полезно!

Абсурдно е да се твърди, че цигарите засилват паметта!! Абсурдно е да се твърди, че тютюнът помага за доброто здравословно състояние! А още по- абсурдно е да се твърди, че пасивното пушене не вреди!


Твърде много са хората, които дълги години са се крили зад криворазбраната толерантност на пасивния пушач, и са вече жертва, покосена от тежките заболявания, които предизвиква тютюнопушенето! По данни на "Зелената книга на Европа", 7000 европейци през 2002г. са починали като следствие на пасивно пушене на работното място!

Уважаеми журналисти, нека чрез вас достига до съзнанието на хората дейността, която вършим ние лекарите, в полза на човешкото здраве и нека, също така чрез вас не се разпространяват неверни твърдения на така наречените"независими учени"(статия във в-к Новинар), които рушат човешкото здраве! Тази статия ме провокира, да се опитам да развенчая този мит, че "тютюнопушенето е полезно за човешкото здраве"!

Да пушиш е полезно! Мит или реалност?

И все пак тютюнопушенето убива!

Съществуват твърдения сред пушачите, че тютюневият дим помага за доброто здравословно състояние на хората и още през 16-ти век се е смятало, че тютюнът има лечебни свойства.

Да, от втората половина. на 16-ти век тютюнът бързо набирал популярност като лечебно растение, почти панацея, но да не забравяме, че по това време се появили и първите източници за вредата от тютюнопушенето. В 1761г. доктор Джон Хилл провел първото клинично проучване за въздействието на тютюна и установил, че смъркането на тютюн предизвиква рак на носната кухина. В 1795г. Съмуел Томас фон Сомеринг съобщил за рак на устните при пушачи на пури. В 1858г. френският лекар Етиен Фредерик Буасон отбелязал, че от 68 негови пациенти, пушили пури, при 63 се установява рак на устната кухина (Андреева, Красовский, 2004). Първият лекар, който е установил връзката между рака на белия дроб и тютюнопушенето е L.Adler 1912г. От тогава е натрупан фактически материал за пушенето като фактор за риска от развитие на редица заболявания на белия дроб, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, язва на стомаха, ендокринни заболявания и много други патологични изменения в човешкия организъм (Чучалин А.Г., 2008). В началото на 20-ти век се увеличил броя на научните доказателства за вредата на тютюнопушенето. Доказателствата свързани с употребата на тютюн и хронични неинфекциозни заболявания са публикувани от 1930г. до началото на 1950г. През 1930г. изследователи от Кьолн (Германия) установили статистическа взаимовръзка между тютюнопушенето и рака на белия дроб. През 1938г. Джон Хопкинс публикува наблюдение върху 6138 мъже, при които установява, че само 45% от пушачите и 65% от непушачите доживяват 60г., (PearlR.,1938г.). Опасността от пасивното пушене е осъзната също отдавна. През 1928г. немският лекар Шонхерр изразил предположение, че развитието на рак на белия дроб при жените се дължи на вдишване на тютюнев дим при пушене на съпрузите им . През 1950г. са били публикувани пет ретроспективни проучвания, в които се сравнява разпространението на тютюнопушенето сред болни от рак на белия дроб и сред такива, които не са болни. Всяко от тези изследвания намира постоянна и съществена връзка между тютюнопушенето и рака на белия дроб (DollR, HillAB, 1950)( LevinML.,GoldsteinH, GerhardtPR, 1950)( MillsCA, PorterMM.,1950)( R,BakerLA,BallardGP, DolgoffS, 1950)( WynderEL,GrahamEA, 1950).

Сред най-значителните проучвания трябва да се посочат дългогодишното наблюдение върху 40 000 британски лекари и крупномащабното проучване сред 187 783 американски мъже през периода 1951-1964г., които показват, че половината от британските лекари са преустановили тютюнопушенето и това е довело до рязко снижаване на смъртността от рак на белия дроб, в сравнение с тези, които са продължили да пушат. В края на 1960г. са публикувани първите данни, които показват, че непушачите, които са изложени на тютюнев дим имат висока вероятност да заболеят от рак на белия дроб. През 1976 г. Р.Долл и Р.Пето публикуват резултати от 20-годишно наблюдение върху 35 000 британски лекари-пушачи. Резултатите показват, че тютюнопушенето убива всеки трети пушач (DollR & PetoR.,1976г.).

Видно е, че опасността от тютюна върху здравето на човека се осъзнава едва тогава, когато тютюнопушенето се вкоренява в обществото. Ситуацията се усложнява от факта, че могъщи тютюневи компании, са готови на всичко, заради своите комерсиални интереси. Затова употребата на тютюн в исторически аспект се явява нещастен случай в съдбата на човечеството (Андреева и Красовский, 2004г).

Много пушачи живеят със заблудата, че пушейки няма да боледуват от болестта на Паркинсон.

Известно е, че болестта на Паркинсон се характеризира с намаляване концентрацията на допамин и загуба на допаминергични неврони. Защитният ефект на тютюнопушенето се обяснява с факта, че никотинът повишава нивата на допамин в мозъка, но в повечето изследвания се отбелязва, че пушенето снижава риска от заболяване от болестта на Паркинсон в относително младата възраст, но във възрастта над 65г. не оказва защитно действие(LeonardS.,BertrandD., 2000г.) Правени са опити за лечение на болестта на Паркинсон с никотин(никотинови лепенки, никотинови дъвки) в Германия, Канада и Австрия, сравнявани с контролна група с плацебо. Данните отчитат, дори влошаване на състоянието на пациентите( СЗО,2001г.).Дори и да се приеме наличие на защитен ефект на тютюневия дим срещу болестта на Паркинсон, не трябва да забравяме, че болните от тази болест в България са 24000( по данни на пациентската организация на паркинсониците), докато болните от ХОББ(болестта на пушачите) са над 400 000( по данни на Дружеството по белодробни болести), или ако един пушач се спаси от болестта на Паркинсон, то 17 ще се разболеят от ХОББ, предизвикана от силно агресивното действие на тютюневия дим върху дихателните пътища! Изборът е на самите пушачи!

Съществува мит сред пушачите, че тютюнопушенето им помага да мислят и засилва паметта им. Да, в първите минути след вдишване на тютюневия дим, никотинът има възбуждащо действие, защото се свързва с никотиновите рецептори и води до отделяне на допамин, който прави пушачите „щастливи”, но за кратко време, защото след това количеството му намалява, което подкарва пушачите към нова цигара. И така се вплитат в мрежите на зависимостта. Това, обаче е изключително благоприятно за тютюневите компании, които в своите бляскави реклами твърдят, че „тютюнопушенето успокоява”, „помага да се забравят неприятностите”, „ободрява”, „концентрира” и „подобрява паметта”. Но, научните проучвания доказват, че никотинът свива кръвоносните съдове и поддържа възпалителните изменения в тях с образуване на атеросклеротични плаки (KubesP, SuzukiM, GrangerDN,1999г.), което води до нарушено кръвообращение и намалява притока на кислород до мозъка, което в крайна сметка довежда до намаляването на интелектуалния потенциал. До такъв извод стигнали и учените от Лондонския институт по социометрия, които са изследвали 650 пушачи на възраст над 64години(2004г.)

Някои пушачи казват, че се страхуват да спрат цигарите рязко, за да не се разболеят от инфаркт.

По данни на СЗО, преустановяването на тютюнопушенето корелира с намаляване на смъртността. В хода на най-продължителното в историята 50-годишно изследване на британските лекари, окончателните резултати, от което са публикувани през 2004г. е установено, че този, който преустанови тютюнопушенето към 60г. преживява средно с 3 години по- дълго от тези, които продължават да пушат. Тези, които спират цигарите към 50г., удължават с 4 години живота си, към 40г.- преживяват 9 години по-дълго, а тези които преустановяват тютюнопушенето на 30г. практически имат такава продължителност на живота, както при непушачите (DollR, PetoR, BorehamJ, 2004г.). Изборът е отново на пушачите!

Съществува още едно твърдение сред пушачите, че ще напълнеят след спиране на цигарите, поради което остават верни на принципа си” по-добре пушач, отколкото дебел”

Не оспорвам твърдението, че тютюнопушенето подтиска апетита и засилва обмяната на веществата, тъй като е установено, че това се дължи на действието на никотина. Повишаване на теглото след спиране на цигарите може да се снижи, обаче след нискокалорийна диета и физически упражнения. И най-важно е, отказвайки цигарите, пушачите да не ги заместват с „хапване”! Едно изследване показва, че при жени на средна възраст след преустановяване на тютюнопушенето, теглото се повишава с 2.4кг, но сред тези, които са използвали физически упражнения, увеличението на теглото е от 1.3 до 1.8кг. Изборът отново е на пушачите!.

Много пушачи, водени от криворазбраното удоволствие да пушат, считат, че пасивното пушене не вреди на хората около тях.

Медицинската наука е категорична. Данните от проучване на J. Repace и A. Lowrey(2004) доказват, че пасивният пушач, който се намира в помещение с активен пушач в продължение на един час, вдишва такава доза на някои газообразни вещества, съдържащи се в тютюневия дим, която е равносилна на изпушването на половин цигара. Авторите правят заключение, че пасивните пушачи вдишват 14мг висококанцерогенни вещества, съдържащи се в тютюневия дим, които се задържат в белите им дробове 70 дни.

G. Grimmer и съавт. (1977) посочват, че при пушене в стая с 36 кв.м площ се увеличава съдържанието на полициклични ароматни въглеводороди и концентрацията на СО. Авторите подчертават, че при престой в закрито помещение, където се пуши в продължение на 8 часа се вдишват от пасивния пушач токсични вещества, които се равняват на повече от пет изпушени цигари.

През 1981г. японският изследовател Т. Хираяма е публикувал резултати, които показват, че жените на мъже пушачи по-често боледуват от рак на белия дроб

Мета-анализ на 51 епидемиологични проучвания, обхващащи 7369 случая на заболели от рак на белия дроб непушачи, показва, че рискът да заболеят от рак на белия дроб е с 25% по-висок при жени и мъже , които никога не са пушили, но живеели с пушачи (BoffettaP. ,2002г.).

При сравняване на параметрите на дишането и кръвно-газовите показатели на активни, пасивни пушачи и непушачи с пневмония, се установи статистически незначима разлика между параметрите на пушачите и пасивните пушачи, което е доказателство за влиянието на фактора пасивно пушене върху белодробното здраве(Ангелова С. Дис., 2014г.)

Към документите, обобщаващи научните данни за влиянието на пасивното пушене върху човешкото здраве, се отнасят докладите на Калифорнийската агенция за опазване на околната среда, Националната програма за токсикология на САЩ и Международната агенция за изследване на рака (IARC), клон на Световната здравна организация. В Рамковата конвенция за контрол над тютюна, която е приета на 21.05.2003г. е записано: “Страните признават, че научните данни недвусмислено потвърждават, че въздействието на цигарения дим се явява причина за смърт, болести и инвалидизация“.

Съществува твърдение, че в помещение от 6 кв.м с 6души, постоянно пушещи, непушачът трябва да стои 100часа, за да поеме токсините от 1цигара, което звучи смехотворно, защото, имайки предвид, че смъртоносната доза на никотина е 1мг/кг тегло, то за 100часа в посоченото помещение при непрекъснато тютюнопушене и активните и пасивните пушачи ще са завършили своя земен път много преди да изтекат посочените 100часа.! Изборът е на непушачите, които се крият зад димната завеса на криворазбраната толерантност!

д-р София Ангелова дм

Председател на национална асоциация за профилактика на белодробните болести

Специалист по белодробни болести

Зав. Кабинет за борба с тютюнопушенето

Коментари