Публикация

Болничните в НОИ по електронен път от Нова година

От началото на следващата година лекарите и зъболекарите ще подават информацията от издадените болнични листове директно на НОИ по електронен път.


Нова наредба беше одобрена на последното заседание на правителството в оставка. Така ще се съкратят сроковете за изплащане на обезщетенията , се посочва в мотивите към наредбата. 

До края на годината НОИ трябва да разработи електронен регистър на болничните листове. Той ще започне да функционира от началото на 2015 година. В него по електронен път ще постъпват болничните, издавани от лекари и зъболекари, като за целта медицинските специалисти ще трябва да адаптират използвания софтуер към регистъра.
За пациентите ще бъде издавано хартиено копие на болничния лист, което ще служи само за оправдаване на отсъствието пред работодателя. Така самият работодател няма да бъде ангажиран с придвижване на болничния лист към НОИ, което ще съкрати срока за обработка на информацията 

http://www.ekipnews.com/news/bulgaria/zdraveopazvane/ot_nova_godina_bolnichnite_listove_shte_se_podavat_kym_noi_elektronno/174224/

Коментари