Публикация

Литотриптер разбива и рентген-негативни камъни в уретера

Новият литотриптер на Dornier позволява разбиване на камъни в бъбреците и уретера под ехографски контрол. Той "открива" рентген-негативни камъни и спестява рентгеново облъчване на пациента.


Вече имаме случай на уратен камък с размер 17 мм, който беше открит и успешно разбит с литотриптера в Сити Клиник Брегалница във Варна. Методът на екстракорпоралната литотрипсия не извежда човека от ежедневието – процедурата трае около 30 минути. Не се слага упойка. Благодарение на изоцентричния дизайн на Dornier Compact Sigma ударната вълна и системите за изображения могат да се въртят около една единствена фокусна точка. X ray локализацията и ултразвуковите прозорци могат да варират в много широки граници за оптималното изобразяване без да се губи връзката с терапевтичния фокус.

Флексибилнастта на източника на ударни вълни осигурява комфорт на пациента, който е винаги легнал на гръб. Изоцетричното рамо позволява разбиване на камъни и с ехографски контрол. Това е необходимо условие за рентген негативната литиаза. Традсдюсерът на ехографа е в постоянен контакт с кожата което осигурява продължително наблюдение по време на процедурата.

Методът на електромагнитната литотрипсия е един от най-разпространените терапевтични методи, но съществуват строги индикации за приложение: да няма остра инфекция, съпровождаща много често уролитиазата, камъкът да бъде в достъпни размери за литотрипсия – средно не по-голям от 2 см в диаметър. Хората смятат, че „разбиването“ е някакъв механичен процес. Това не е така. Най-важното е да се знае, че ударната вълна, която се фокусира върху камъка, разрушава кристалната му решетка.По този начин го раздробява на по-малки парчета, за да бъде елиминиран по натурален път. 

Конкременти до 20-25 мм са подходящи за този метод на лечение на бъбречно-каменната болест. Имаме пациенти, при които конкременти до 10 мм се елиминират още след първата процедура. За някои случай са нужни повече процедури.

Лечението по този метод в Сити Клиник Варна е безплатно за здравноосигурените пациенти. Методът се покрива изцяло от НЗОК, с направление за хоспитализация по кл.пътека 75. Всеки пациент с доказани конктременти в покочо отделителната система има право на 3 процедури за 12 календарни месеца. 

Коментари

Да, но стига да се вижда причината.

Методът прилага ли се в остра форма на бъбречна криза ?