Публикация

Антиоксидантите забавят стареенето


В основните хранителни продукти като месото, млякото, рибата, плодовете и зеленчуците се съдържат важните за организма витамини и микроелементи. Но проучвания в последните години показват, че тези и други полезни биологично активни вещества в храната намаляват със застрашителни темпове.

Изследванията за съдържанието на витамин А в редица продукти – ябълки, банани, портокали и пилешко месо, са показали, че ценните съставки в тях са намалели с близо 70% в сравнение с периода отпреди 30 години, а в говеждото месо те са изчезнали напълно. Съдържащият се в магданоза и копъра калций е намалял с повече от 50%.

През последните години стана ясно, че влошаващата се непрекъснато екологична картина на Земята е причина за увреждане на човешкото здраве. Това се дължи на увеличаването на т. нар. свободни радикали. Като мощно, ефективно и безопасно средство за противодействие на тази смъртна опасност се очертават специфична група от вещества, наречени антиоксиданти.


Те са с различен химически състав и структура, които противодействат на кислорода или на други вещества, съдържащи активен кислород, несвързан (недезактивиран) от други елементи. Такива са например хидроксилният радикал ОН, водородният прекис, липидните пероксиди, кислородната вода и много още други. Всички тези частици – атоми, молекули и йони, се наричат свободни радикали.

Те са окислители - активният кислород в тях се свързва с различни вещества и нарушава структурата на клетките. Установено е, че голяма част от нормалните обменни биохимични реакции в живата клетка протичат с непрекъснатото образуване на различни свободни радикали. Във всички тези случаи те са не само полезни съставки, но и задължителни звена в нормалния метаболизъм на клетките.

При редица патологични процеси и болестни състояния обаче свободните радикали се увеличават повече от нормалното и се превръщат в силно токсични продукти. Това довежда до увреждания на всички структури на клетките и тъканите в човешкото тяло. Такова състояние се нарича оксидативен стрес.

Доказано е вече, че с напредването на възрастта се повишава количеството на свободните радикали, които ускоряват процеса на стареене в тялото. То може да бъде забавено с включването на повече антиоксиданти.

Те влияят положително и при лечението на инфекции, отравяния с химикали и гъби, ухапвания от отровни змии, тумори, особено злокачествени. При тях е важно антиоксидантите да се прилагат продължително в по-големи дози.

Коментари