Публикация

Бременната не трябва да качва повече от 1,5 кг на месец

Феталната морфология трябва да се прави между 20 и 22 гестационна седмица задължително от специално обучен специалист. При необходимост може да се повтори между 30-32 седмица, твърди д-р Дорина Асенова от клинична болница "Лозенец"

 

Диагностиката и проследяването на бременността представляват цялостна система, състояща се от изследване, наблюдение и оценка както на състоянието на бременната жена, така и на плода. Едно от условията за нормално протичане на бременността е редовното посещаване на женската консултация.

 

 

 

 

 

 

 

На първата женска консултация трябва да си отговорим на следните въпроси:

* Къде е разположена бременността?

* Какъв е срокът й и кога е вероятният термин на раждане?

* Едноплодна или многоплодна е дадената бременност?

* Нормално ли протича?

* Жив ли е плодът?

* Каква е прогнозата за бременността и раждането?

* Как са разположени плодът и плацентата?

 

Бременността предизвиква специфични изменения в женския организъм. Установяването й с методите на клиничното изследване позволява диагностицирането на бременността още в ранния й срок.

 

Най-важният анамнестичен синдром за евентуална бременност е аменореята, установява се срокът на бременността, като към датата на последната менструация се прибавят 7 дни, а от месеца се изваждат 3. Освен за липса на менструация анамнезата дава сведения за някои субективни усещания, характерни за бременните жени, а това са гадене, повръщане, напрежение в гърдите, непоносимост към миризми, сънливост, раздразнителност.

 

Обективното изследване установява признаци от страна на целия организъм, които говорят за евентуална бременност. Наблюдават се промени в кожата, съпроводени с хиперпигментация. Засилва се пигментацията на ареолите, аксилите, появяват се пигментни петна по лицето. Млечните жлези наедряват, появява се секреция на коластра от 16-а гестационна седмица.

Към обективното изследване се отнася и гинекологичният преглед, който включва външен оглед на гениталиите, оглед със спекулум и бимануална палпация. Установява се хиперпигментация на външните полови органи. Влагалищната лигавица е ливидна. Маточната шийка също е ливидна и мека. Цервикалната слуз е гъста и непрозрачна.

 

Най-големи промени по време на бременност настъпват в матката, появяват се промени в нейната големина, форми и консистенция. Трябва да се знае, че матката:

1. в края на 1-ви л.м е с големина на кокоше яйце;

2. в края на 2-ри л.м е с големината на гъше яйце;

3. в края на 3-ти л.м е с големината на мъжки юмрук, палпира се над симфизата;

4. в края на 4-ти л.м матката е напуснала малкия таз и е голяма колкото глава на новородено;

5. в края на 20 г.с. матката е на два напречни пръста под пъпа;

6. в края на 24 г.с. е на нивото на пъпа;

7. в края на 28 г.с. е три напречни пръста над пъпа;

8. в края на 32 г.с. е по средата между пъпа и processus hyphoideus;

9. в края на 36 г.с. е на ребрената дъга.

 

Съвременната ултразвукова апаратура ни дава възможност за диагностика на бременността от най-ранните й срокове. Прави се вагинална ехография, която е най-точна до 12 г.с., и абдоминална такава. Потвърждаването на една бременност става, когато се визуализира плоден сак с ембрион и се наблюдават сърдечна дейност и спонтанни движения. Голямо значение за определяне на гестационната възраст има CRL (Crown Rump Length - главично-седалищна дължина) до 12-а гестационна седмица.

 

Все по-популярна и желателна и не на последно място важна е феталната морфология, която трябва да се прави между 20 и 22 седмица задължително от специално обучен специалист. При необходимост може да се повтори между 30-32 г.с.

 

Към допълнителните лабораторни методи за диагностика на бременността спада изследването на човешкия хорионгонадотропин. На повишеното му количество в серума на бременната жена се базират съвременните тестове за ранно откриване на бременност.

 

 

 

 

Последните години у нас се прави биохимичен скрининг (ранен в 12-14 г.с. и късен 15-19 г.с.). Изследва се серум от майката, като се търсят отклонения във hCG и алфа-фетопротеините, и в комбинация с възрастта на майката и УЗ изследване се отчита рискът за Daun синдром и други хромозомни аномалии.

 

Какво още се наблюдава в женската консултация?

Измерват се регулярно височината на матката и обиколката на корема, теглото на бременната, следи се кръвното налягане.

Една бременна не трябва да наддава повече от килограм и половина на месец.

 

Колко често трябва да се посещава женската консултация?

До 34 г.с. ежемесечно, а от 36 г.с. се ходи всяка седмица.

В началото на бременността задължително трябва да се изследват: кръвната група, RH, Васерман, СПИН, Австралийски антиген, както и пълна кръвна картина, обикновена урина, кръвна захар, микробиология на влагалищния секрет и цитонамазка.

 

Хемоглобинът и обикновената урина се следят периодично на 1-2 месеца. Към края на бременността се прави микробиологично изследване на влагалищния секрет и фецеса. Необходимо е да се направят ЕКГ и тестуване за алергии към упойки и други медикаменти.

 

От 36 г.с. започват да се провеждат NST записи на сърдечните тонове на бебето, което се прави всяка седмица до раждането, а при необходимост и по-често.

 

Активното и адекватно наблюдение на бременните в женските консултации, добрата професионална подготовка на лекарите, високите технологии - всичко това би довело до превенция на много усложнения и заболявания на бременността. За тази цел обаче трябва да се създадат нови стандарти, отговарящи на съвременното развитие на медицината.

Коментари

Ина  Димитрова
1 авг 2014 14:35

Мисля, че проследяването на бременните се срина за последните 20 г. Ако си по-настоятелен и имаш пари, си осигуряваш достатъчно изследвания. Много жени са изоставени на милостта на съдбата. Пък и няма никаква връзка между доболничната и болничната помощ!