Бременната не трябва да качва повече от 1,5 кг на месец
Ogestan
Ogestan
Хранителни добавки
Бременната не трябва да качва повече от 1,5 кг на месец

Бременната не трябва да качва повече от 1,5 кг на месец

Феталната морфология трябва да се прави между 20 и 22 гестационна седмица задължително от специално обучен специалист. При необходимост може да се повтори между 30-32 седмица, твърди д-р Дорина Асенова от клинична болница "Лозенец"

Диагностиката и проследяването на бременността представляват цялостна система, състояща се от изследване, наблюдение и оценка както на състоянието на бременната жена, така и на плода. Едно от условията за нормално протичане на бременността е редовното посещаване на женската консултация.

На първата женска консултация трябва да си отговорим на следните въпроси:

* Къде е разположена бременността?

* Какъв е срокът й и кога е вероятният термин на раждане?

* Едноплодна или многоплодна е дадената бременност?

* Нормално ли протича?

* Жив ли е плодът?

* Каква е прогнозата за бременността и раждането?

* Как са разположени плодът и плацентата?

Бременността предизвиква специфични изменения в женския организъм. Установяването й с методите на клиничното изследване позволява диагностицирането на бременността още в ранния й срок.

Най-важният анамнестичен синдром за евентуална бременност е аменореята, установява се срокът на бременността, като към датата на последната менструация се прибавят 7 дни, а от месеца се изваждат 3. Освен за липса на менструация анамнезата дава сведения за някои субективни усещания, характерни за бременните жени, а това са гадене, повръщане, напрежение в гърдите, непоносимост към миризми, сънливост, раздразнителност.

Обективното изследване установява признаци от страна на целия организъм, които говорят за евентуална бременност. Наблюдават се промени в кожата, съпроводени с хиперпигментация. Засилва се пигментацията на ареолите, аксилите, появяват се пигментни петна по лицето. Млечните жлези наедряват, появява се секреция на коластра от 16-а гестационна седмица. Към обективното изследване се отнася и гинекологичният преглед, който включва външен оглед на гениталиите, оглед със спекулум и бимануална палпация. Установява се хиперпигментация на външните полови органи. Влагалищната лигавица е ливидна. Маточната шийка също е ливидна и мека. Цервикалната слуз е гъста и непрозрачна.

Най-големи промени по време на бременност настъпват в матката, появяват се промени в нейната големина, форми и консистенция. Трябва да се знае, че матката:

1. в края на 1-ви л.м е с големина на кокоше яйце;

2. в края на 2-ри л.м е с големината на гъше яйце;

3. в края на 3-ти л.м е с големината на мъжки юмрук, палпира се над симфизата;

4. в края на 4-ти л.м матката е напуснала малкия таз и е голяма колкото глава на новородено;

5. в края на 20 г.с. матката е на два напречни пръста под пъпа;

6. в края на 24 г.с. е на нивото на пъпа;

7. в края на 28 г.с. е три напречни пръста над пъпа;

8. в края на 32 г.с. е по средата между пъпа и processus hyphoideus;

9. в края на 36 г.с. е на ребрената дъга.

Съвременната ултразвукова апаратура ни дава възможност за диагностика на бременността от най-ранните й срокове. Прави се вагинална ехография, която е най-точна до 12 г.с., и абдоминална такава. Потвърждаването на една бременност става, когато се визуализира плоден сак с ембрион и се наблюдават сърдечна дейност и спонтанни движения. Голямо значение за определяне на гестационната възраст има CRL (Crown Rump Length - главично-седалищна дължина) до 12-а гестационна седмица. Все по-популярна и желателна и не на последно място важна е феталната морфология, която трябва да се прави между 20 и 22 седмица задължително от специално обучен специалист. При необходимост може да се повтори между 30-32 г.с.

Към допълнителните лабораторни методи за диагностика на бременността спада изследването на човешкия хорионгонадотропин. На повишеното му количество в серума на бременната жена се базират съвременните тестове за ранно откриване на бременност.

Последните години у нас се прави биохимичен скрининг (ранен в 12-14 г.с. и късен 15-19 г.с.). Изследва се серум от майката, като се търсят отклонения във hCG и алфа-фетопротеините, и в комбинация с възрастта на майката и УЗ изследване се отчита рискът за Daun синдром и други хромозомни аномалии.

Какво още се наблюдава в женската консултация?

Измерват се регулярно височината на матката и обиколката на корема, теглото на бременната, следи се кръвното налягане.

Една бременна не трябва да наддава повече от килограм и половина на месец.

Колко често трябва да се посещава женската консултация?

До 34 г.с. ежемесечно, а от 36 г.с. се ходи всяка седмица.

В началото на бременността задължително трябва да се изследват: кръвната група, RH, Васерман, СПИН, Австралийски антиген, както и пълна кръвна картина, обикновена урина, кръвна захар, микробиология на влагалищния секрет и цитонамазка. Хемоглобинът и обикновената урина се следят периодично на 1-2 месеца. Към края на бременността се прави микробиологично изследване на влагалищния секрет и фецеса. Необходимо е да се направят ЕКГ и тестуване за алергии към упойки и други медикаменти. От 36 г.с. започват да се провеждат NST записи на сърдечните тонове на бебето, което се прави всяка седмица до раждането, а при необходимост и по-често.

Активното и адекватно наблюдение на бременните в женските консултации, добрата професионална подготовка на лекарите, високите технологии - всичко това би довело до превенция на много усложнения и заболявания на бременността. За тази цел обаче трябва да се създадат нови стандарти, отговарящи на съвременното развитие на медицината.

Мнения

1 авг 2014 14:35
Ина Димитрова
1 авг 2014 14:35

Мисля, че проследяването на бременните се срина за последните 20 г. Ако си по-настоятелен и имаш пари, си осигуряваш достатъчно изследвания. Много жени са изоставени на милостта на съдбата. Пък и няма никаква връзка между доболничната и болничната помощ!