Публикация

Безсъние

30% до 50% от населението на света има проблеми със съня. Какво води до безсъние? Прочетете в статията!


Нарушенията на съня са много и разнообразни. Според различни автори от 30% до 50% от населението на света има проблеми със съня. Често нарушението на съня е само един от симптомите на друго разстройство, било то психическо или телесно.

Най-често срещаните оплаквания сред хората, страдащи от инсомния, са свързани с трудно заспиване, често пробуждане по време на сън или твърде ранно събуждане, което продължава повече от няколко седмици. В много от случаите пациетните описват комбинация от тези оплаквания.

Част от телесните причини, водещи до разстройство на съня, са свързани с различни заболявания- например, хронични болкови синдроми, дискови хернии и дископатии, белодробните болести, сърдечните увреждания, различините анемии, захарната болест и др. Някои наркотични вещества и стимуланти, като например кофеин и ефедрин, както и някои лекарства, също водят до проблеми със съня. В тези случаи, както и при други разстройства на съня, свързани с органични нарушения (напр. синдром на Klein-Levin, нощна апнея, нарколепсия и др.) е препоръчително да се обърнете към невролог.

Голяма част от хората, страдащи от безсъние, страдат също от психични разстройства като депресия, биполярно разстройство или генерализирано тревожно разстройство. В тези случаи, е необходима консултация с психиатър, след което лечението може да се съчетае с психотерапия.

Ако страдате от безсъние и за това не са налични здравословни или психиатрични основания, помислете върху начина, по който заспивате и се пробуждате. В известна степен, безсънието може да се дължи на недобра хигиена на съня. Ето какво е важно да имате предвид, за да си осигурите качествен сън:

oВъзрастният индивид има нужда от 7-9 часа пълноценен сън на денонощие;

oОпитайте се да поддържате редовен график сън-пробуждане;

oИзбягвайте употребата на кофеин, алкохол, никотин, не преяждайте, особено непосредствено преди лягане;

oИзбягвайте усилените физически упражнения преди лягане;

oСпалнята е спалня- избягвайте храненето и гледането на телевизия в спалнята. Важно е матракът дае качествен, а обстановката да е комфортна, тиха, затъмнена.

В случай, че тези ритуали не помогнат или така и не успявате да се мотивирате да ги изпълните, е добре да помислите върху емоционалните причини за безсънието Ви. Понякога психичните причини са първичен фактор за появата на безсъние.

Обикновено безсънието се появява вследствие на увеличен стрес, в ситуации, в които човек не е способен да се справя достатъчно ефективно с предизвикателствата на живота. Психично обусловеното безсъние може да е следствие от преживяна загуба или друга кризисна ситуация, както и от промяна в здравословното състояние на пациента или негов близък. Често значими промени в условията на живот също водят до безсъние. Такива са например: смяна на местожителството или работата; приключване на важен етап от живота; криза в отношенията с интимния партньор или близките; раздяла; бременност; поява на нов член в семейството; затруднения от финансов и битов характер и др.

Пациентите, страдащи от инсомния, се чувстват напрегнати, тревожни или потиснати. Често са изтощени и нямат сили да се справят с ежедневните си задачи. Те споделят, че мислите им препускат и размишляват върху личните си проблеми, здравословното си състояние и дори смъртта. Когато инсомнията започне да се повтаря, тя може да доведе до нарастващ страх от самото безсъние и до свръхангажираност с последствията му. Тази тревожност, от своя страна, води отново до безсъние, и така се затваря един порочен кръг. В тези случаи се препоръчва консултация с психолог.

В сесиите с психолог се набляга върху психичните причини, довели до симптома. Справянето с психичните причини води до облекчаване и постепенно отшумяване на безсънието.От тази гледна точка, една от най-важните цели на консултациите е да се подпомогне индивида в усилията му да разбере и успешно да разреши вътрешните си (съзнавани и несъзнавани) конфликти.

В рамките на психологическото консултиране се създава една сигурна и защитена среда, в която пациентът може свободно да изказва всички свои мисли, чувства, преживявания. Психологът и пациентът са равнопоставени партньори в един процес на търсене и намиране на нови пътища, идеи, смисли. Работата с психолог дава на човек възможността да погледне на себе си и ситуацията по един нов, по-различен начин; да промени черти в характера си и да започне да се справя по-успешно в ежедневието си. Това води до личностна промяна и постепенно справяне със симптомите.

Коментари