Публикация

Стресът причинява храносмилателни нарушения

Около една трета до половината от консултациите в гастроентерологичната практика са по повод на диспептични оплаквания. Причината е, че те влошават качеството на живот на голям брой пациенти и е необходимо да се отделят огромни средства както за диагностика, така и за лечение.


Основните симптоми са болката, запекът или диарията и метеоризмът.

Често се отключва от силен емоционален стрес. Значение имат и някои социални фактори като начин на живот и хранене.

Най-срещаните причини за лошото храносмилане са: прекалено бързото хранене, преяждането, повишена чувствителност към определени храни, например пшенично брашно или прясно мляко, образуването на газове, обикновено след консумиране на мазна храна, последвана от плодове.

Газове се появяват също поради дисбаланс на чревната флора и нарушения в производството на стомашна киселина. Газираните или подсладените със захар напитки причиняват подуване на корема и газове. Алкохолът също стимулира производството на стомашен сок и дразни вече възпалените участъци. Стресът нарушава нормалните храносмилателни процеси.

Хранителният режим включва диета с високо калорийно съдържимо, белтъци, витамини и минерални соли, течности до два литра дневно, избягване на целулоза, цитрусови сокове, силно кафе и чай, прясно мляко, варива, ядки, череши, диня и грозде.

Желателно е да се приемат прясно заквасено кисело мляко, картофи, ориз, пилешко и телешко месо, яйца, сирена, бяла риба. Съветваме пациентите да се хранят редовно, с малки количества храна, която да е добре сдъвкана, да не е пикантна, с тричасов интервал между вечерята и лягането, съветваме ги да спят на висока възглавница.

Освен диетично-хранителния режим е подходящо приемането на медикаменти, водещи до подобряване на моториката на дебелото черво.

 

Коментари