Публикация

Не допускайте „пердето” да пречи на ежедневието Ви

Единственият ефективен начин за лечението на катарактата е чрез хирургическа намеса


-Д-р Николай Иванов, знаем, че „старческото перде” е доста срещано заболяване на очите. Какво точно представлява то и какви са причините за възникването му?

-Катарактата или т.нар. „старческо перде” представлява помътняване на една от структурите на окото - лещата, при което зрението постепенно намалява. Пациентите сравняват състоянието с взиране през перде, защото образите са замъглени и неясни. Оттук идва и по-известното име на заболяването – „старческо (или вътрешно) перде”. Причината за възникването му е естественият процес на стареене, затова от „перде” по-често страдат хората над 55-60 години.

-Какви са симптомите, които да ни подскажат, че имаме „перде”?

Симптомите могат да се припокриват със симптомите и на друго очно заболяване. Затова само офталмологът може да постави диагнозата. Най-често проявите на катарактата са свързани със заслепяване от нормалната светлина, отслабено зрение в тъмната част на денонощието, затруднение при четене, избледняване на цветовете и др.

-Какви са начините за лечение?

Единственият ефективен начин за лечение е чрез хирургическа намеса, при която помътнялата леща се заменя с нова. Доскоро в България операциите на „перде” се извършваха чрез метод, нещадящ окото. В последните години той бе заменен с т.нар. ултразвукова факоемулсификация. При нея разрезът, през който се изсмуква старата и се поставя новата леща, е съвсем малък – между 2 и 3мм. Операцията е по-бърза и по-сигурна отвсякога, по-комфортна е за пациента, а възстановяването е по-лесно и в рамките само на няколко дни.

-Какво трябва да направи човек, на когото му предстои операция на катаракта?

-Ако Ви предстои операция на „перде”, най-важно е да не допуснете тази мисъл да попречи на ежедневието Ви, защото излишното притеснение е неоснователно. Много пациенти след интервенция ми споделят, че ако са имали представа колко бързо и безболезнено протича операцията, въобще е нямало да се притесняват.

Това, което трябва да направите, е да изберете вида на изкуствената леща. Специалистите в „Очна болница – Бургас” ще Ви консултират и посъветват коя е най-подходящата за Вас. Болницата работи с най-качествените вътреочни лещи, направени от биологично съвместим материал, с UV защити. Поставят се и лещи с филтър срещу синята светлина. Операцията е еднократна и лещите не трябва да се подменят след години.

-Можем ли все пак да се предпазим по някакъв начин?

-Превантивни мерки срещу „старческото перде” не са известни, тъй като помътняването на лещата е естествен процес, протичащ с напредването на възрастта. Но фактори като пушенето, нездравословното хранене, продължителното излагане на слънце и непредпазването на очите от вредните лъчи увеличават риска за очите.

-Кои са най-застрашени от „старческо перде”?

-Въпреки че практически всеки над 55-годишна възраст трябва да е с повишено внимание относно това заболяване, с по-висок риск са диабетиците, хората със силно далекогледство, приемащите големи дози стероиди. Според статистиката жените страдат от „перде” по-често от мъжете. Аз обаче препоръчвам на всички хора да профилактират зрението си поне веднъж годишно, за да са спокойни, че правят най-доброто за очите си.

Коментари