Публикация

Яжте по една хапка от 100 храни на ден

В принципите на здравословното хранене има добре забравени истини. Китайците например казват: Яжте по една хапка от 100 храни на ден – т.е. разнообразието.


С проф. д-р Стефка Петрова от Националния център за опазване на общественото здраве разговаря Тони Маринова

- Лятото е сезон, в който всички искаме да се вталим, за да изглеждаме добре на плажа или басейна, а вече се срещат доста пълни хора...

- Затлъстяването и свръхтеглото са едновременно проблем и на естетиката, и на здравето. Ако човек внимава как се храни, проявява физическа активност и следи редовно теглото си, може навреме да се ориентира и в следващите няколко седмици да се върне към старата си форма.

- Какъв хранителен режим трябва да спазваме, за да се чувстваме добре?
- Няма кой знае какви новини в областта и принципите на здравословното хранене. Но има добре забравени истини. Китайците например казват: Яжте по една хапка от 100 храни на ден – т.е. разнообразието.

- А мазнините?
- Те трябва да присъстват, но тъй като са източник на много повече калории, добре е да бъдат ограничавани. Съвременната диета трябва да е по-бедна на мазнини и на концентрирани захари.

- Какво ще кажете за диетите? Особено актуална напоследък е тази на Пиер Дюкан?
- Тя има база, която се опира на научни факти, но е доста крайна и ако се спази така както Дюкан я препоръчва категорично, ще има неблагоприятни последици за здравето. Диетата е високобелтъчна. Само месо, риба, яйца, нискомаслено мляко и вода. И това 10 дена. Организмът се натоварва, особено бъбреците, което води до натрупване на отпадъчни продукти от белтъчната обмяна и на пикочна киселина.

- Значи много внимателно с тази диета и контрол от специалисти?
- Да. Но ако един човек е вече със затлъстяване, диетата, когато е обогатена на белтъци, бързо и ефективно ще доведе до намаляване на теглото. Но е въпрос на мярка.

- А за диетите, при които изобилстват плодове и зеленчуци? Там има неприятен момент с диспептични оплаквания – подуване на корема, газове.
- Диспепсията се оказа общ проблем за голяма част от населението. Причините са много – стрес, хормонални нарушения, бързо хранене, прекомерна употреба на някои храни - зърнени, сурови плодове и зеленчуци, ядки.

Тази диспепсия е проблем особено на жените. И тогава трябва да се предприемат мерки за създаване на една по-специална диета. Добре е да се обърнат към специалисти диетолози или гастроентеролози. Има хранителни добавки, които вече се намират на пазара.

Бих споменала една добавка, от която имам много добри лични впечатления. Казва се Комфортекс. Тя включва набор от билки, не крие рискове за здравето, не дава странични ефекти. Едновременно намалява образуването на газовете и помага при метеоризъм. Ако има спазми, може да ги намали.

Така че една такава добавка би била добро допълнение на диетата и да подпомогне преодоляването на този проблем.

Коментари