Публикация

Д-р Татяна Ралчева: Запекът не е нормално състояние и трябва да се пребори, докато детето е малко

Д-р Татяна Ралчева: Запекът не е нормално състояние и трябва да се пребори, докато детето е малко

Ако плодовете и зеленчуците не помогнат, може да се използват лаксативи с мек сбалителен ефект, които не предизвикват спазми, твърди педиатърът от ХV ДКЦ в София.


Д-р Ралчева, за какво майките се консултират най-често с вас извън спешните състояния?

Освен за да проверим общото физическо и невро-психическо развитие на децата, майките питат за ваксините от задължителния календар, за възможностите за допълнителни ваксини, както и за храненето на децата, защото там становищата много се промениха. Започваме малко по-късно да захранваме децата, като въвеждаме немлечните храни и плодовите сокове след 5-6-месечна възраст. Майките питат какво точно да дават, в каква форма, колко често и т.н. Сред родителите сериозни вълнения предизвикват и храносмилателните проблеми при децата им - разстройство, запек, повръщане, които се срещат сравнително често.

Какви са особеностите на детското храносмилане?

Характерното за храносмилателната система, както и за другите системи в детския организъм, е, че все още е незряла, с неразвити напълно функционални възможности. Затова и децата получават разстройство и по-често запек.

А всъщност какъв е нормалният ритъм на освобождаване на червата в различните детски възрастови групи?

Този ритъм се променя с хода на възрастта. Обикновено новородените се изхождат неколкократно на ден. При по-големите деца трябва да има минимум едно изхождане на ден. Ако това става през ден или през два, трябва да се обърне внимание.

Защо този проблем става все по-чест при децата?

Ами това е общ проблем на всички възрасти, а децата не правят изключение. При тях основна роля играят начинът на хранене и двигателната активност. При кърмачетата на естествено хранене няма запек. Защото кърмата е идеално усвоима и пригодена да дава и калории, и полезни вещества, и имунни тела на бебето. Нещата се променят, когато преминат на изкуствено хранене и по-късно на обща храна. Адаптираните млека ги правят максимално близко до естественото майчино мляко, но никога няма да го заместят напълно. При по-големите деца вече е мода да ядат чипсове, пици, солети, вафли и други концентрирани храни.

Това означава ли, че подкрепяте новата наредба на здравното министерство за здравословно хранене в училищата?

Определено, защото храненето има много сериозно значение за развитието и здравето на децата.

Какво се случва, ако родителите не обърнат внимание на нередовния стомах на детето?

Проблемът става хроничен и лечението му е по-трудно. Родителите трябва да знаят, че запекът не е нормално състояние. Този проблем трябва да се преодолее още в ранната възраст.

Как трябва да се подходи при нередовен стомах?

Преди всичко с промяна на хранителния режим. Подходящи са готвените, а не сухите храни. Грешно е становището, че супите преодоляват запека. Може да се яде и супа, но не само. Тя съдържа основно течност, която се елиминира през бъбреците, а не през червата. Добре е да се приемат плодове и зеленчуци, защото тяхната целулоза подпомага изхождането.

А децата могат ли да приемат някакви лаксативни средства?

Когато проблемът не се реши само с храненето, може да се дават определени лаксативни средства. Те трябва да имат мек слабителен ефект. Не трябва да предизвикват спазми, многократни изхождания или дискомфорт, както и привикване. За детската възраст е важен и вкусът на лекарството. В моята практика имам добър опит със сиропа „Фрутилакс". Той е уникална комбинация от природни плодови екстракти и билкови масла. Водният извлек от слива и смокиня заедно с масло от копър и мента предизвиква мек слабителен ефект и успокоява коликите.

Коментари

Здравейте ! Аз не съм педиатър, нито гастроентеролог. Но от няколко години работя с ДЕЛТА ЛАЗЕР - т. нар. коМРА - Терапия / Кохерентна мулти - радиираща терапия /. Ефекта се осъществява чрез комбинирането на четири вида лъчи : ултразвук, лазер, четирите основни цвята и магнетизъм. Има четири различни по вид терминали, чрез които се осъществява различното въздействие върху определени точки. Това е терапия, която успешно може да се използва и при деца в различна възраст. Прилагането на този метод е напълно безвреден за организма. Това може да е една алтернатива на медикаментозното лечение на запека . Затова бихте могли, преди да пристъпите към лечение с лекарства, да опитате и този начин на повлияване.