Публикация

25 КИЛОГРАМОВ ТУМОР ИЗВАДИХА ОТ КОРЕМА НА МЪЖ В АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА

​Сложна и рядка интервенция извършиха специалистите от Втора хирургия на УМБАЛ „Александровска”, отстранявайки 25 килограмов тумор от корема на 50 годишен мъж от Русе.


Сложна и рядка интервенция извършиха специалистите от Втора хирургия на УМБАЛ „Александровска”, отстранявайки 25 килограмов тумор от корема на 50 годишен мъж от Русе. Пациентът от година и половина имал оплаквания, свързани с дифузни болки и подуване на корема. Коремната обиколка растяла непрекъснато и причинявала на моменти обструкция (запушване) на червата. „Мъжът е лежал в няколко клиники на страната, но с лечението е постигнат временен ефект, никой не се е наел да го оперира”, коментира д-р Светослав Тошев, асистент в хирургичната клиника на УМБАЛ „Александровска”. От последното място, където е консултиран, му дали още 3 месеца живот. 


„Псевдомиксом на перитонеума е изключително рядко туморно заболяване, което най-често се представя като т.нар. „желиран корем”. Развива се прогресивно около 50 годишна възраст и по статистика засяга не повече от 1-2:1 000 000 души в света. Тъкмо поради това, че заболяването е много рядко, етиологията и развитието му все още са неизяснени. За втори път имам такъв случай за 12 годишната си хирургична практика, но тук нещата бяха много напреднали”, пояснява д-р Тошев.

Туморът обхваща всички коремни органи, но операцията приключва за 4 часа без усложнения, благодарение на перфектната координация на екипа от хирурзи (д-р Светослав Тошев, д-р Манол Соколов, д-р Ангел Арабаджиев) и анестезиолозите д-р Александър Тодоров и д-р Борис Блажев. Експертите се надяват след отстраняването на тумора, химиотерапията да предотврати развитието на рецидив и животът на човека да продължи нормално.
В момента пациентът се възстановява в реанимацията на Александровска болница. Адекватен е, състоянието му е стабилно. 

източник: http://www.alexandrovska.com/display.php?bg/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE/904

Коментари