Публикация

Електронно здравеопазване

Джипитата ще дават консултации и в социалните мрежи


Джипитата ще дават консултации и в социалните мрежи

Поне 30% от пациентите трябва да минат на профилактичен преглед

12.08.2014| Коментари Новини0| видяна 933

Новини

Личните лекари ще дават онлайн консултации на пациентите си, предвижда проектът на стандарт по обща медицина. Дистанционните здравни услуги се осигуряват при необходимост, предвижда още документът, който е публикуван за обществено обсъждане. Консултациите по интернет вече са световна практика, все пак говорим за телемедицина, посочи пред "Сега" доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според него проектът е подготвен от представители на организацията. Нормално е няколко болни с еднакво заболяване да имат група в социалните мрежи и да получават от лекаря си информация за своето заболяване или да обсъждат даден проблем, обясни доц. Киров.

Възможно е онлайн консултациите да се правят и чрез имейл или по скайп. Освен по интернет джипито може да консултира пациентите си и по телефона. Подобна възможност има от 6-7 години, припомни шефът на организацията. Пациентите ще могат да си записват час при лекаря, предвижда още проектът.

Целта е, ако някой има нужда от по-спешна консултация, да я придвижи по-бързо, вместо да чака на дълга опашка, обясниха от сдружението на общопрактикуващите лекари. 70% от пациентите извън случаите на спешност могат да получат час за консултация в рамките на период до 2 работни дни.

Джипитата ще имат задължението да пазят медицински записи за всеки пациент на електронен или хартиен носител. В досието ще има информация за датите на прегледи и причините за тях, диагнозите, изписаните лекарства и др. Личният лекар трябва да пази и епикризи или резултати от изследвания, ако те са му предоставени от пациента. Срокът за съхраняване на документацията е 3 години. След това медицинските записи могат да се предават на пациента.

За първи път се записва и минимален брой пациенти, които трябва да преминават през профилактика. Лекарите ще имат задължение да осигурят такъв преглед на поне 30% от пълнолетните си пациенти. При отчитането на този индикатор ще се има предвид и каква сума дава районната каса на съответния лекар за профилактични прегледи и изследвания. Профилактичният преглед е задължителен в България и за пропускането му гражданинът може да бъде глобен по закон, но няма данни някога санкциите да са били прилагани въпреки изключително ниското ниво на профилактика у нас.

ЗАДЪЛЖЕНИЕ

Едно от задължителните изисквания е практиката на личния лекар да разполага с чакалня с поне 2 места за сядане. Чакалнята е осветена и в нея се поддържа подходяща температура според сезона на годината, предвижда още проектът. Новост е и задължението да има надпис, че е забранено тютюнопушенето.

Източник:в. СЕГАСнимки:sxc.hu

Сподели в :Facebookпринтирай

Коментари