Публикация

Подходящи за бременните са меки лаксативи, които не предизвикват контракции

Бъдещите майки трябва да са наясно, че приемът на желязо също може да предизвика запек и ленивост на червата


Констипацията (запекът) е широко разпространен проблем във всички икономически развити страни, като засяга около 20% от хората, повече жените.

Основните причини са намалената двигателна активност и храненето с концентрирани храни, без достатъчно фибри и течности.

Някои от най-употребяваните медикаменти също могат да доведат до констипация – седативни, антидепресанти, спазмолитици, диуретици, бета-блокери.

При бременните има допълнителни фактори: прогестеронът, който отпуска матката и подпомага износването на плода, влияе и върху храносмилателната система. 

Естествените  движения на червата се намаляват и забавят

Много от бременните имат симптоми на раздразнени, лениви черва и запек през различни периоди или през цялата бременност. Това обаче не значи, че бременността трябва да се възприема като болест, защото това е физиологично състояние, при което настъпват промени в почти всички органи и системи на женския организъм.

Храносмилателната система е сред най-засегнатите, защото наедрялата матка притиска стомаха, издига го нагоре и в резултат на това жените често изпитват гадене и киселини. Приемът на препарати, съдържащи желязо, също допринася за появата на запек по време на бременност.

Много от лаксативните средства на пазара не са подходящи за бременни, защото имат драстичен ефект или предизвикват мускулни контракции. Затова специалистите препоръчват средства на естествена основа с мек ефект.

В природата съществуват 

плодове с подчертано слабително действие, каквито са смокинята и сливата

В България има вече придобит опит с „Фрутилакс” – хранителна добавка под формата на сироп, който съдържа воден извлек от плодовете на смокиня и слива, сорбитол и някои естествени масла. Всички тези природни съставки осигуряват комплексен механизъм на действие, който е много подходящ при бременните.

Водните екстракти от плодовете са абсолютно безопасни – те 

съдържат плодови захари, фибри и магнезий, които подпомагат изхождането, сорбитолът има осмотичен ефект, а маслото от мента и копър притежава газогонно и спазмолитично действие.

За разлика от останалите слабителни средства при „Фрутилакс” не се наблюдава привикване, отслабване на ефекта и съответно нужда от увеличаване на дозата. Слабителният ефект е мек и физиологичен.

В случая става въпрос за стандартизирани плодови екстракти, при които е постигната оптимална за слабителния ефект концентрация. „Фрутилакс” е единственият натурален природен слабителен продукт с комбиниран механизъм на действие на отделните съставки на плодовите и билковите екстракти, при което се постига оптимален ефект.

Коментари