Публикация

Част от препоръките на СЗО за борба с разпространението на Ебола.

СЗО призовава за глобални мерки, целящи ограничение на епидемичния вздрив, целящи подпомагане на африканскте държави, поради невъзможността на правителствата им сами да овладеят разпространението на инфекцията.


           Епидемията от ебола, която върлува в Западна Африка, има всички характеристики да бъде окачествена като международна заплаха. Това обяви Световната здравна организация след двудневна спешна среща в Швейцария. След форума организацията даде и дълъг списък с препоръки за спиране на разпространението на епидемията.


Засегнатите до момента страни просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност.

След срещата специалистите от СЗО отправиха редица препоръки, които да помогнат разпространението на заразата да се овладее. На първо място те уточниха:

1. Няма нужда от генерална забрана за международни пътувания или търговия, но трябва да се спазват някои други препоръки, отнасящи се до пътуванията и контактите с хора. 

2. Организацията съветва всички пътници, напускащи засегнатите от епидемията страни, да бъдат проверявани за треска, и никакви тела на починали да не се транспортират отвъд границите на тези страни. 

3. Починалите да се погребват само от квалифициран персонал. 

4. Останалите държави трябва да предоставят информация на пътуващите към опасните райони, както и да бъдат подготвени да засичат, разследват и управляват случаи на ебола. Те трябва и да са готови за евакуация и репатриране на свои граждани, включително здравни работници. 

5. Страните трябва също така да осигуряват достъп до специализирани лаборатории за диагностика и да имат готовност да работят с пътници, които пристигат на международни летища или гранични пунктове с треска с неизяснен произход.  

6. СЗО съветва на летищата и граничните пунктове да има предупреждения, че трябва да се спазва добра хигиена и да се избягва всеки контакт с кръв и телесни течности на заразени хора или животни, както и с предмети, които може да са влезли в контакт с тези течности.

7. Също така сексуалните отношения с болни хора или такива, които се възстановяват от болестта, трябва да се избягват за поне 7 седмици. 

СЗО успокоява, че рискът да се заразим с ебола от болен пътник, с когото сме били в един самолет, е много нисък. Организацията обачерепоръчва при съмнения, че някой болен се намира на борда, да информираме екипажа и да потърсим медицинска помощ при пристигане. Туристите, които отиват в заразените страни, също са изложени на нисък риск, посочват от СЗО. Болестта изисква директен контакт с телесни течности на болни хора или животни, а туристите рядко са изложени на подобни рискове.

Коментари

Tова време е прекалено кратко. То е от порядъка на 4- до 8-9 дни. А и истината, е че предаването от човек на човек се реализира при изключително тесен контакт.

Ина  Димитрова
18 авг 2014 13:48

Много се тревожа дали въпреки мерките подобни вируси няма да се разпространят и в Европа. Все пак сега хората непрекъснато пътуват по света, а и нали минава известно време преди да се разбере, че човекът се е заразил.