Публикация

Отстраниха тумор от синусите на младеж с навигационна система за ендоназална хирургия

Млад пациент с тумор на околоносните кухини и носна полипоза беше успешно опериран с помощта на навигираща система за ендоназална синус хирургия в МБАЛ „Св.Иван Рилски Парк“ - Стара Загора.


УНГ-отделението на модерната болница е единственото в България, чиято операционна разполага с навигираща система от най-висок клас. Операцията беше извършена от проф.д-р Карен Джамбазов, водещ специалист по ендоназална синус хирургия.

- Проф. Джамбазов, какви са ви впечатленията от МБАЛ „Св.Иван Рилски“ Парк в Стара Загора и наличната апаратура?

- Впечатлен съм от тази болница, впечатлен съм от уредбата, която има вътре, от апаратурата, която видях в отделението „Уши, нос, гърло“ както и от операционните зали. Дори не съм очаквал, че в България вече може да има обурудване и операционни зали на толкова високо ниво.
- Операцията изисква по-специална навигираща система – с какво тя помага при извършването на този тип операции?
- Пациентът е относително млад, с хронично заболяване – хроничен полипозен синуит, който обхваща всички синуси. Налице са и придружаващи заболявания - бронхиална астма и чувствителност към прием на неспецифични противовъзпалителни средства – аналгин и други подобни. Освен това след хистологичния резултат най-вероятно ще се установи и доброкачествено образувание в десните синуси, което прави оперативната интервенция при него доста по-сложна отколкото при традиционното премахване само на полипите от носа. Затова се и наложи да се използва цялата комбинация от оптични средства със съответните промивни устройства, както и навигационна система, шейвър и целия специфичен инструментариум, необходим за провеждането на високотехнологична ендоскопска операция на околоносните кухини. В случая това помогна при пациента да се осъществи една радикална операция, при която се премахна тумурното образование, отвориха се всички околоносни кухини от двете страни, осъществи се и корекция на носната преграда, така че се надяваме оттук нататък неговите проблеми да са много по-малко.
- Помага ли новата система за по-бързото възстановяване на пациентите и по-лесното отстраняване на проблемите?
- Категорично. Подобни системи има само на няколко места в страната и всъщност тези системи са революцията в областта на ендоназалната хирургия. Преди 20 години в целия свят се използваха методики, при които се налагаше да се правят външни разрези, да се премахват костните структури на синусите, което водеше до доста дълъг следоперативен период и доста неприятни усложнения от страна на различни черепно-мозъчни нерви. Сега, при наличието на тези съвременни системи, можем да оперираме през естествените отвори на носа без да се налага да правим допънителни разрези, което значително съкращава следоперативния престой и на практика помага на пациента да се възстанови много по-бързо.

Посещението на Проф. Карен Джамбазов в МБАЛ „Св.Иван Рилски" Парк - Стара Загора е част от летните инициативи на Българското ринологично сдружение (БРС). През следващата седмица на 19-20 август ще бъдат извъшени други такива интервенции от проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия и проф. Карен Джамбазов в УМБАЛ Свети Георги в Пловдив. На на 25 август проф. д-р Бернхард Шик ще гостува в МБАЛ „Св. Иван Рилски" Стара Загора и заедно с доц. Петър Руев ще оперира двама комплицирани пациенти с носна полипоза, използвайки помощта на наличната навигационна система. Проф. д-р Бернхард Шик е международно принзат специалист по ендоскопска синус хирургия и посещението му в МБАЛ „Св.Иван Рилски" Стара Загора е признание за високото ниво на УНГ отделението към болницата.

Коментари