Публикация

д-р Асен Пенев, кардио център Понтика: Лятната отпуска може да се окаже опасна за здравето

Миналото лято светът бе потресен от внезапната смърт по време на отпуск на 51 годишния Джеймс Гондолфини , станал световно известен от сериала „Семейство Сопрано". Смъртта го застигна в римски хотел по време на семейна почивка. Диагнозата – сърдечен удар. Може ли годишната почивка да бъде опасна


Въпреки бурите и дъждовното време, лятото е тук и все повече хора стягат багажа си за пътешествие, или ваканция презсезона на отпуските.Втурвамесе да наваксваме нездравословния начин на живот за двете седмици лятна почивка, докато почти година сме прекарали зад бюрото, аединственото ни движение е билос колатаот офиса до вкъщи и и обратно.

И точно, когато човек е свободен от ангажиментии може да се наслаждава на свободното си време, има бум на сърдечните атаки, защото мнозина прекаляват с плуването и катеренето на планински върхове в стремеж за здравословна почивка,без организмът им да е трениран и подготвен за това,казва д-р Асен Пенев, лекар в кардио център «Понтика».

Той препоръчва на тези, на които предстои летният отпуск да заложат на една спокойна почивка без крайности, защото екстремните температури в комбинация с необичайна физическа активност, а често и с големи дози алкохол, може да натоварят прекомерно сърцето и да се стигне до сърдечен инцидент.

Миналото лято светът бе потресен от внезапната смърт по време на отпуск на 51 годишния Джеймс Гондолфини , станал световно известен от сериала „Семейство Сопрано". Смъртта го застигна в римски хотел по време на семейна почивка. Диагнозата – сърдечен удар. Този и други многобройни инциденти, случили се все по време на отпуск, отново актуализираха темата за това може ли годишната почивка да бъде опасна.

Риск съществува, дори човек и да е здрав, защото непривичната физическа активност внезапно поставя сърцето- този най- важен орган в непосилни условия- казвад-р Асен Пенев. Личните лекари и кардиолозите да обръщат по-голямо внимание на пациентите си върху предимствата от целогодишен здравословен начин на живот, а не на екстремни физически натоварвания за времето на отпуската.

Да наблегнем на емоционалните страни на пътуването и почивката, препоръчва той и напомняна

хронично болните да не забравят по време на отпуската да си вземат редовно лекарствата,за да не се стигне до нежелани инциденти.

Рисковите групи - хората с кардиологични заболявания, високо кръвно, затлъстяване и метаболитни нарушения са най-уязвими. Добре е преди пътуването те да се консултират с лекар дали се налага да променят дозата на лекарствата си за лятото и особено при смяна на климата, надморската височина и двигателния режим . Отдихът е най-здравословен, когато е съобразен с индивидуалните особености, подчертава лекарят.

Стремежът да се опита от всичко ново или желанието за непрекъснати забавления създава по-сериозен стрес, отколкото, когато хората са на работа. Експертите свързват увеличения риск с промяната на условията, които обикновено са разтоварващи само на пръв поглед. Хората във ваканция ядат и пият повече от обикновено и участват без мярка в провокиращи адреналин забавления. Обичайно това става на фона на екстремни температури, по-продължително пътуване, необичайни храни и питиета, нетипични спортни занимания.

Доктор Пенев препоръчва леко меню, повече плодове и зеленчуци, поне 1,5-2 литра течности на ден, носене на шапка и избягване на плаж в най-горещите часове между 11 и 16 часа. Натрупаната хронична умора не може да се компенсира с еднократна годишна ваканция, още повече, че тогава обикновено човек жертва съня си заради забавления – съветва той.

Отпуската трябва да бъде максимално комфортна и уредена и наличието на специализирана кардио болница в Бургас е допълнителна гаранция за това. Препоръчително е за пациенти с високо кръвно, които имат в рода си наследствена обремененост по отношение на преживяни инсулти и инфаркти, да не забравят, че при неразположение е по-добре да се консултират с лекар, дори тревогата да е напразна. Така ще си спестите неприятни изненади във ваканционните дни, които могат да се окажат и фатални, категорични са специалистите от «Понтика».

" }-->

Коментари