Публикация

Почистване на зъбите на бебето

Както възрастните, така и най-малките,се нуждаят от грижи за своите зъби и венци.


На въпроса кога трябва да започнат този тоалет, давам следния отговор: Още преди появата на първото зъбче майките могат да обтриват внимателно венците на бебето с марля, напоена с преварена вода.Това се извършва всяка вечер преди лягане, като по този начин почистваме устата от остатъци от мляко и храна и правим полезен масаж на венците.

Следващият етап е след като поникнат първите зъбчета. За целта е нужна специална бебешка четка за зъби или от т.нар. напръстници, които са удобни за употреба. Важното е да се знае, че трябва да се използва паста за зъби без флуорид, тъй като детето не е научено да плюе.Количеството на пастата трябва да е колкото оризово зърно.Този тоалет се извършва два пъти дневно- сутрин и вечер, като освен зъбките може да се почиства и езика.Четката за зъби е добре да се сменя на всеки 3 месеца.

Защо е нужно да започваме с оралната хигиена толкова рано? Защото от една страна така премахваме вредни бактерии от устната кухина на бебето, а от друга поставяме началото на здравословни хигиенни навици, с които детето свиква по-бързо.

Коментари