Публикация

Какво трябва да знаем за пародонтозата?

Пародонтозата, или съвременното й наименование- пародонтит, е хронично заболяване на венците и на съединителнотъканните влакна, които поддържат зъбите.


Какви са причините за възникването на пародонтита?

Това е заболяване, за чието развитие благоприятстват много фактори като: патогенни микроорганизми, които се откриват в зъбната плака, занемарена орална хигиена, наличието на зъбен камък, стрес и тютюнопушене, генетична предразположеност и др.

Какво е лечението на заболяването?

Колкото по-рано се открие парадонтита, толкова лечението е по-ефикасно. Има няколко етапа на лечение, които са:

  • 1-ви етап: Той е много важен, тъй като след поставяне на диагнозата предприемаме професионално почистване на зъбната плака и зъбния камък посредством ултразвук и други инструменти.След това давам съвети за правилно почистване на зъбите и устната кухина, които пациента трябва да изпълнява.
  • 2-ри етап:При тежки случаи на пародонтоза, когато има оголване на зъбите и резорбция на голямо количество кост може да се поставят костно заместващи материали.

Освен гореспоменатите процедури при нужда може да се изпишат антибиотици и други продукти, които да допълнят лечението.

Съветите, които давам на моите пациенти са следните:

  • Спазвайте добра орална хигиена- това означава два пъти на ден миене на зъбите, използване на вода за уста и при нужда интердентални четки.
  • Не пропускайте да четкате и езика си, защото там се събират около 60% от всички бактерии в устата
  • Лечението е продължително и изисква постоянство, затова се въоражете с търпение. Парадонтитът е лечимо заболяване и при изпълнение на всички процедури има видим ефект.

Коментари