Публикация

Можем да живеем до 150 г., смята водещ учен от Харвард

От години той и родителите му приемат ресвератрол, казват, че се чувстват по-здрави и бодри


Хората харчат много повече пари, за да прикрият следите от стареенето с помади, маски и всякакви скъпи процедури, отколкото за това, да живеят по-дълго. Това споделя един от водещите в света изследователи по въпросите на антиейджинга Дейвид Синклер от Харвардското медицинско училище. Всъщност двете неща са свързани, макар че не го осъзнаваме винаги, казва той и допълва, че 

тайната за спиране на процеса на стареене е по-близо, отколкото си мислим. 

"Аз не бих сложил лимит на годините в човешкия живот", казва Синклер в ексклузивно интервю за Yahoo News. През последните 20 г. той интензивно търси начини да помогне на хората да живеят по-дълго, както и да водят по-здравословен живот. Ресвератролът е едно от веществата, в чийто ефект той е убеден. Молекулата, която се добива главно от тъмното грозде, се прочу преди десетилетие, когато показа обещаващи резултати. Експерименти показаха, че ако се добави в храната, затлъстелите мишки остават толкова здрави, колкото и слабите гризачи.

Самият Синклер решава да тества ресвератрола върху себе си през последните 10 години. Сега казва, че се чувства много добре – здрав и в отлична форма. За подобни резултати съобщават и 70-годишните му родители, които също приемат добавката.

Сега Синклер е напреднал още повече в изследванията си. Той изпробва молекулата върху преждевременно състарени мишки, като се надява чрез нея да успее да ги върне към предишното им състояние - по-млади и по-здрави. Неговата голяма надежда е така да може един ден да помогне за предотвратяване или забавяне на заболявания като рак и алцхаймер при хората. Засега това е все още във фазата на научноизследователската дейност, но Синклер е уверен, че работата му ще помогне на много от нас живеят по-дълго и по-здравословен живот.

"Може ли една ден хората да живеят до 150 г.? Не виждам пречки това да не стане, по-скоро е въпрос на време”, обобщава Синклер. 

Коментари

Напълно съм съгласна с действието на хранителната добавка ресвирол. Същата активна субстанция, ресвератрол, съдържа и хранителната добавка РЕСВЕРГАН, която вече е налична в някои аптеки във Варна.

Ина  Димитрова
26 авг 2014 15:20

Много е вярно, че хората са по-загрижени за суетата и външния си вид, отколкото за здравето. А би трябвало да е обратното! Пък и ако си здрав, това личи отвън! ;-))