Публикация

Кардиолози премахнаха сърдечна аритмия чрез изгаряне с радиочестотна енергия

Свръхмодерна американска апаратура позволява на кардиолозите от МБАЛ „Св.Иван Рилски" - Стара Загора да лекуват аритмии безкръвно


За първи път извън столицата беше извършено електрофизиологично неутрализиране на животозастрашаваща сърдечна аритмия в МБАЛ „Св.Иван Рилски" - Стара Загора, благодарение на внедрената тези дни свръхмодерна апаратура за електрофизиологично лечение и диагностика на американския производител St. Jude Medical. Апаратурата позволява на кардиолозите по безкръвен път да достигат до увредения участък в сърдечния мускул, който предизвиква аритмията и буквално да го изгорят с пускане на радиофреквентна енергия. До мястото на аритмията се достига по венозен път чрез прецизно въвеждане на специални катетри през вените на долните крайници на пациента.

Първият опериран в старозагорската болница е 76-годишен мъж от Казанлъшко, страдащ. от години от сърдечна аритмия, лекувана безрезултатно с медикаменти. След операцията аритмията е премахната окончателно, а пациентът се възстанови бързо и сърцето му вече работи много добре, каза началникът на Кардиологично отделение с инвазивен център в МБАЛ „Св.Иван Рилски" д-р Борислав Борисов. Самата интервенция беше извършена от неговите колеги кардиолози в болницата - д-р Михаил Протич и д-р Милко Стоянов.
Досега тези аритмии се лекуваха единствено медикаментозно, което не винаги даваше резултат. Съществуват доброкачествени аритмии, както и злокачествени, които са животозастрашаващи. Има и аритмии, които могат да бъдат определени като междинни - те са неблагоприятни в дългосрочен план и водят до влошаване състоянието на пациентите, до многократни визити до спешните центрове за медицинска помощ и често до хоспитализация. Наличието на тази апаратура вече ни позволява да лекуваме окончателно сърдечните аритмии в почти 100% от случаите, посочи д-р Борисов.
Всички процедури при в кардиологичното отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски" - Стара Загора са по клинични пътеки, при нас няма доплащане въобще за всички болни, които се нуждаят от инвазивна помощ, постоянна кардиостимулация, от имплантация на сложни устройства, допълни той.
Внедряването на модерната система за безкръвно лечение на сърдечни аритмии е част от стратегията на инвеститорите от „Металик" АД за развитие на МБАЛ „Св.Иван Рилски" като високотехнологичната болница на България, в която се практикуват най-съвременните методи на лечение в света.

Линк към репортаж за интервенцията

Коментари