Публикация

Различните лица на депресията

депресия; «усмихваща се депресия» ; скритата депресия


Темата за депресията става все по-полулярна и все повече хора могат да разпознават нейните проявления. В класическата депресия човек страда от понижено настроение, загуба на интереси и способност за изживяване на радост или удоволствие, повишена уморяемост и спад на активността. Други симптоми, съпътстващи депресията са: нарушения в концентрацията и вниманието; понижена самооценка; идеи за виновност и безполезност; песимистично възприемане на бъдещето, мисли за самоубийство и др.

Проявленията на депресията, обаче могат да са различни и понякога трудно разпознаваеми дори от специалистите.

Една от най-трудните за разпознаване е така наречената «усмихваща се депресия». Наскоро обществото се разтресе от новината за смъртта на Робин Уилямс, както и от признанието на един от най-популярните британски комици- Дейвид Уилямс, който заяви публично, че в голяма част от живота си е страдал от депресия.

Сред външно жизнерадостните и весели хора има много такива, които страдат от депресия, но малко от тях дават това да се разбере. Така че околните дори не подозират за заболяването им. Хората с подобна диагноза се стараят да не дават вид пред другите, иронизират себе си, развеселяват компанията. Те водят активен живот, но често когато останат сами получават пристъпи на паника, безсъние и ниска самооценка. Има и случаи, когато външни прояви почти липсват – човек просто страда от различни телесни симптоми, например упорито главоболие или болки в гърба.

Друг тип трудно разпознаваема депресия е скритата депресия. Маскираната депресия е ендогенна депресия, при която депресивното е припокрито, маскирано до неузнаваемост от телесна симптоматика. Често лекарите непсихиатри, а дори и психиатри могат да не се досетят, че става въпрос за сериозно емоционално разстройство, докато в клиничната картина не се появи масивна депресивна симптоматика. Пациенти с маскирана депресия се наблюдават често в условията на първична здравна помощ, но много от тях не попадат под психиатрично наблюдение.

Най-често срещаните субективни оплаквания са чувство на задух, гадене, липса на апетит, загуба на тегло, болки в гърба, запек, опресия в сърдечната област, главоболие, сърбежи по тялото, тремор на горни крайници и др.

Ролята на лекуващите лекари, семейството и близките е важна, т.к. пациентите не винаги са достатъчно критични към състоянието си.

Болки в гърба Главоболие Запек Повръщане Болки в гърба Главоболие Запек гадене липса на апетит загуба на тегло понижено настроение загуба на интереси и способнос повишена уморяемост спад на ак нарушения в концентрацията и понижена самооценка; идеи за песимистично възприемане на бъ мисли за самоубийство чувство на задух опресия в сърдечната област сърбежи по тялото тремор на горни крайници и др. психолог; психиатър депресия; «усмихваща се депрес

Коментари