Публикация

Възможности за запазване на фертилитета при злокачествени заболявания

Около 2% от жените в репродуктивна възраст се разболяват от инвазивен карцином.


След последваща лъчетерапия и химиотерапия, те са с много голям риск от преждевременна яйчникова недостатъчност и стерилизация. Запазването на фертилитета при тези млади хора е централна тема за лекарите и пациентите и има различни стратегии за успех.Кандидати за запазване на фертилитета са пациенти с над 50% риск от инфертилитет в следствие на лечението и с над 50% шанс да преживеят злокачествената болест. Химиотерапията с алкалиращи агенти /циклофосфамид и бусулфан / е особено гонадотоксична. По-младите жени естествено толерират по-големи дози. Лъчението също разрушава яйцеклетката и тотална експозиция на дози от 20 Cy причинява стерилитет в 95% от пациентките.

Транспозицията на яйчниците или т.нар. офоропексия е техника на хирургично преместване на яйчниците извън полето на облъчване, най-често в областта на таза. За съжаление има разсеяна доза радиация, която също така уврежда яйчниците и в 50-90% от случаите води до яйчникова недостатъчност. Хормоналната супресия на яйчниците с агонисти не дава протекция на пациентките.

Зрелите яйцеклетки, оплодените яйцеклетки и ембрионите, получени от ин витро оплождане могат да бъдат замразени и това е една стандартна процедура. Размразяването на тези яйцеклетки и ембриони дава средно около 20% шанс за дете на цикъл. Тези техники обаче изискват от 2 до 4 седмици за завършване. Това обаче не е много подходящо при пациентите със злокачествени заболявания при които всяко отлагане на лечението не е подходящо. Описан е напоследък протокол за яйчникова стимулация дори от лутеалната фаза като аспирацията на яйцеклетки се осъществява максимум до 14 дни. Ин витро матурацията на незрели яйцеклетки и последваща фертилизация е все още експериментална процедура с нисък шанс за успех.

Успехът от замразяването на яйчниковата тъкан се дължи на високия криопрезарвационен потенциал на малките "почиващи" си примордиални фоликули в сравнение с големите развиващи се фоликули. Мнозинството примордиални фоликули се намират в повърхностните 1-2 мм от яйчниковия кортекс. След като яйчниковия кортекс се замрази в течен азот, той може да се съхранява с години до пълното възстановяване на жената.

Цялата статия вижте тук:

http://www.afroditamc.com/page/bg/279

Коментари