Публикация

Епидемия от Ебола вирус в Западна Африка – препоръки към пътуващите

Галев А. дм, А. Кънев, НПЦВЕХ-ВМА


Пътувайки, или пребивавайки по други поводи по различни дестинации по света, ние можем често да срещнем фатални опасности. Епидемията от Ебола вирус в Западна Африка потвърждава важността от добрата осведоменост преди пътуване. Считаме, че е важно да запознаем читателите с основната информация от СЗО и ECDC с идеята да имат „едно на ум”, преди да предприемат пътуването. Добре би било да се вслушаме в сентенцията на Рафаел Сабатини – „Който е предупреден е въоръжен.”

Последната статистика гласи следното: Към 30 юни, в Гвинея са съобщени 413 заболявания от Ебола (293 потвърдени, 88 вероятни и 32 възможни) и 303 смъртни случая. В Либерия заболелите са 107 (43 лабораторно потвърдени), от които 65 фатални. Отчитат се общо девет заболявания сред здравни работници, включително пет смъртни случая. В Сиера Леоне са съобщени 239 заболявания (199 потвърдени, 31 вероятни, и 28 възможни) и 99 смъртни случая.

Болестта от Ебола вирус (EVD), по-рано известна като хеморагична треска Ебола, е тежко, често фатално заболяване за хората. При нея леталитетът е до 90%, огнищата възникнат главно в отдалечени селища в Централна и Западна Африка, в близост до тропическите гори. Вирусът се предава на хора от диви животни (вероятно плодови прилепи) и се разпространява в човешката популация чрез предаване от човек на човек. Плодовите прилепи от семейство Pteropodidae се считат за естествен гостоприемник на вируса Ебола. Тежко болните пациенти се нуждаят от интензивно поддържащо лечение. Няма специфично лечение или ваксина при хора или животни.

Исторически Ебола се появява за първи път през 1976 г. в два едновременни епидемични взрива, в Нзара, Судан, и в Ямбуку, Демократична република Конго. Последният е бил в село, намиращо се в близост до река Ебола, от където болестта носи името си. 

Цялата статия можете да прочетете в новия брой на сп. Превантивна медицина



 

Коментари