Публикация

Д-Р МИХАИЛ МАРЗЯНОВ: СЪЧЕТАНИЕТО АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ ВОДИ ДО ИНФАРКТ

Д-р Михаил Марзянов, инвазивен кардиолог от кардио център „Понтика”: " Лежерното лятно настроение и желанието да се опита всичко могат да ви изиграят лоша шега и да помрачат почивката ви. "


През лятото нараства употребата на наркотици и наркотични вещества- кокаин, хероин, марихуана, екстази. В съчетание с топлото време, високите температури и завишената употреба на алкохол те са смъртоносна причина за остър инфаркт на миокарда при младите хора. Лежерното лятно настроение и желанието да се опита всичко могат да ви изиграят лоша шега и да помрачат почивката ви – предупреждава д-р Михаил Марзянов, инвазивен кардиолог от кардио център Понтика.

Кокаинът е бял кристален прах, който се смърка или вдишва. Този начин на прилагане обезпечава директното му попадане в мозъка във високи концентрации. Употребяван по летните плажни партита, кокаинът води до еуфория, бъбривост, засилена моторна активност и повишено чувство на удоволствие.

Абстинентните прояви са понижено настроение, депресия, сънливост, лесна уморяемост и забавена сърдечна дейност. Мъжете посягат към белия прах два пъти по-често от жените.

Наркотикът потиска траспортьорите за допамин, норадреналин и серотонин, а резултатът е еуфория, безкритично усещане за наличие на големи възможности, агресивност, параноя,свръхвъзбудимост. При продължителна злоупотреба се наблюдават сериозни усложнения на сърдечно-съдовата система- повишено кръвно налягане, аритмия, инфаркт.

Синтетичното хапче екстази се превърна в задължителен съпътстващ атрибут на хаус партитата на открито. Екстази не са хапчета за настроение, а твърда дрога, която се произвежда незаконно и е забранена от закона - напомня д-р Марзянов.

Синтетичните наркотици са психоактивни вещества, които не съдържат субстанции от естествен произход. Най-популярните представители на тази група са таблетките екстази, които спадат към групата на така наречените дизайнерски или клубни наркотици. Екстази е смес от психоактивни субстанции, производни на амфетамините, която включва синтетична дрога, наречена МDМА/3,4метилен-диоксиметамфетамин/. Притежава ефекти и на стимулант, и на халюциноген. Под това име в много случаи у нас се предлагат десетки други вещества, при това - силно токсични.

Потребителите вземат тези хапчета, за да повишат чувствителността си към заобикалящия ги свят- звук, цвят и чувства се възприемат и изглеждат доста по-силни. Енергийната възбуда от този наркотик кара хората да танцуват с часове. Тези ефекти обикновено започват 20-30 минути след поглъщането и траят 3 до 6 часа.

При много млади хора учестената сърдечна дейност след поглъщането на екстази води до претоварване на сърцето и инфаркт. Възможен е и смъртен изход. Друго усложнение с висок риск за живота е мозъчният кръвоизлив, вследствие на повишеното кръвно налягане.

Най-сериозната опасност за инфаркт при ползването на екстази е силното покачване на телесната температура, достигаща при някои до 42ºС. Организмът се обезводнява, а чувството на жажда е притъпено. Могат да се появят конвулсии, повръщане, да се стигне до бъбречна недостатъчност, както и до спиране на сърдечната дейност с последващи кома и смърт.

Обезводняването и претоплянето са основна причина за последващи сърдечни инциденти, особено когато танците са част от купона - предупреждава д-р Марзянов. А когато е включен и алкохол в съчетание с наркотиците, сърдечният инцидент е като игра с руска рулетка.

Коментари

и аз така предполагах. благодаря много за инфото. при всички положения резултата от алкохол и наркотици е доста страшен както за човека така и за околните. поне по мое мнение и впечатление

здравейте! мой бивш съквартирант беше алкохолик и май употребяваше понякога и наркотици защото пиянството му се променяше и ставаше агресивен. от любопитство питам има ли промяна в влиянието на наркотиците в зависимост от това дали човек е алкохолик или не, действат ли по бързо, имат ли по голям резултат