Публикация

Д-Р МАРТИНА РАЛЕВА: СЕГА Е ВРЕМЕТО НА КУРОРТНИТЕ ИНФАРКТИ

Д-р Мартина Ралева, кардиолог в кардио център „Понтика”: В последните години страната ни неизменно е в челото на една тъжна статистика - по брой на инфаркти и сърдечносъдови заболявания ние сме без конкуренция.


В последните години страната ни неизменно е в челото на една тъжна статистика - по брой на инфаркти и сърдечносъдови заболявания ние сме без конкуренция. И това е така, защото липсва профилактика на сърдечносъдовите заболявания и ранната им диагностика - казва д-р Мартина Ралева, кардиолог в кардио център Понтика.

Всекидневно се уверявам, че въпреки усилията на лекарското съсловие за медицинско „ограмотяване” на пациентите, все още има хора, които не разпознават симптомите на едно сърдечно-съдово заболяване и затова, когато те най-накрая се обърнат към лекар, много често сме безсилни да им помогнем. А дори и минималните познания са допълнителен шанс да удължим живота си - допълва тя. Да започнем с рисковите фактори-мъжете над 40-годишна възраст са най-уязвимата група.

Менопаузата при жените, наследствеността - наличието на роднини, които са имали ранен инфаркт на миокарда, висок холестерол в кръвта (над 5 ммол/л или повече от 200 мг/дл), пушене (един от най-значимите рискови фактори!), наднормено тегло, нездравословен начин на хранене и заседнал начин на живот, прекалено емоционално натоварване, повишаване на кръвното налягане (над 140/90 за всякаква възраст), захарният диабет- това са все фактори, които трябва да ви накарат задължително да направите преглед при кардиолог, защото всеки един от тях създава реална заплаха за близка “среща” с инфаркта. А ако са повече, посещенията при кардиолог трябва да се редовни.

Инфарктът на миокарда е остро състояние, причинено от загиване на част от клетките на сърдечния мускул. Сърцето продължава да работи, но с по-малък капацитет и възможност, поради намаляване на притока на кръв и в часност- на кислород и всяко забавяне на пациента да потърси адекватна лекарска помощ може да доведе до различни усложнения, които допълнително крият рискове за живота на болния като: камерно мъждене – животозастрашаващо ритъмно-проводно нарушение, остра сърдечна недостатъчност, внезапна сърдечна смърт и други, които реално застрашават живота на пациента.

Виновникът за всичко това е атеросклерозата. Мазнините в кръвта (холестерол и другите липиди) се отлагат върху стената на големите артерии под формата на атеросклеротични плаки.

В най-неочаквания момент плаката може да се разкъса. На мястото на разкъсването се образуват кръвни съсиреци и артерията се запушва. Спира притокът на кръв, до сърцето недостига кислород, сърдечните клетки започват да умират и се развива миокарден инфаркт.

Колкото по-голяма е артерията, кръвоснабдяваща сърцето, която е запушена, толкова повече миокардни клетки умират и толкова по-обширен е инфарктът. Целостта на атеросклеротичните плаки може да се наруши от много ускорен пулс и високо кръвно налягане, от стрес, интензивни физически или емоционални натоварвания. Но много често инфарктът се развива и без видима причина, понякога дори по време на сън. Най-“любимото” му време е рано сутрин.

През почивния сезон расте броят на т.нар. „курортни инфаркти”. Затова тръгвайки на курорт, или в аптечката на вилата, трябва да имате аспирин протект, нитроглицерин или изокет спрей, апарат за измерване на кръвното налягане и лекарства за неговото понижаване. Ако знаете, че имате сърдечно заболяване, не забравяйте винаги да носите с вас медицинската си документация и лекарствата, които приемате в момента. Важно е също да знаете как да окажете първа помощ - съветва д-р Ралева.

Продължи ли болката повече от 4-5 минути, поставете таблетка нитроглицерин под езика и изчакайте, докато се разтвори напълно. Не забравяйте, че нитроглицеринът може рязко да свали кръвното. Ако първата таблетка не подейства, вземете друга- не приемайте повече от пет таблетки на час. Сдъвчете половин таблетка обикновен аспирин. И не се колебайте да тръгнете с някой към най-близката инвазивна кардиология- всяка минута спасява сърдечни клетки.

Ако сте извън града, придвижването ви със собствен транспорт ще е в пъти по-бързо, отколкото, ако извикате Бърза помощ.

Болката при инфаркт е разнообразна и трудно определима - болки в гърдите, изтръпване на лявата ръка или двете ръце, болки в гърба, челюстите, затруднено дишане, гадене, повръщане, студена пот, нарушен сърдечен ритъм, „прималяване”, панически страх, също така болки високо в корема, неопределено общо неразположение, както и понякога инфарктът може да протече без всякаква симптоматика.

Кардио център Понтика е с 24 часов цикъл на работа, 7 дни в седмицата.

" }-->

Коментари

добре подредено експозе