Публикация

Във ВМА Плевен честват 5 години катарактална хирургия

Над 1500 оперирани пациенти вече виждат света по нов начин


Пет години високотехнологична катарактална хирургия честват в Очното отделение на Военната болница в Плевен. Офталмолозите, въвели новия метод факоемулсификация за борба с катарактата – д-р Мартин Мартинов и д-р Цветан Каменов, вече могат да се похвалят с над 3000 оперирани пациенти за тези пет години. Половината са оперирани от катаракта чрез факоемулсификация.

Катарактата представлява помътняване на естествената леща на окото и се развива с възрастта. Всеки над 50 години поне веднъж годишно трябва да се подложи на очен преглед за катаракта, смятат хирурзите. Допреди пет години болните с тази диагноза се оперираха, като лещата се раздробяваше ръчно. Бяха необходими шевове, а възстановяването бе повече от 7 дни. В момента операцията е безшевна, безкръвна, извършва се само за половин час. Още на другия ден пациентът е в състояние да се върне към обичайните си занимания, което е неоценимо предимство, особено за работещите хора. Това е възможно благодарение на факоемулсификацията – със специален апарат хирургът просто изсмуква лещата от окото и на нейно място поставя нова - изкуствена. Технологията е в пъти по-щадяща от старите оперативни методи.

Изкуствените лещи от ново поколение се имплантират направо в окото и решават проблеми, които досега са карали пациентите да сменят по няколко чифта очила. „Това е най-новият хит в очната хирургия – т.нар. рефрактивна хирургия, при която само с една намеса се решават няколко проблема – например едновременно виждане както наблизо, така и надалеч, плюс коригиране на астигматизма”, обясняват д-р Каменов и д-р Мартино. Рефрактивните лещи са биопоносими, имат вградени UV и жълт филтър за филтриране на вредната синя светлина (излъчвана от електроуредите).

Новият метод бързо се разчува и доволните пациенти се стичат при д-р Каменов и д-р Мартинов от всички краища на Плевенски окръг – Белене, Луковит, Левски,Павликени, Никопол, Ловеч, Троян, Тетевен,Кнежа.Още повече, че по време на тези пет години във Военна болница те са преглеждани безплатно. Такава е административната политика на ВМА – който има нужда от помощ и преглед, да не бъде връщан.

За подробности можете да се обадите на:

Д-р Мартин Мартинов 0898660726

Д-р Цветан Каменов 0888252623

Коментари

Това операция за перде ли е?