Публикация

Емолиентите в дерматологичната практика

Емолиентите хидратират кожата, поддържат водно-липидната й мантия и предпазват от различни иританти. По правило тези средства намаляват и сърбежа, както и броя на рецидивите.


Емолиентите са средства, които предпазват кожата от изсушаване. Те могат да се прилагат колко често е необходимо. Това може да е 2-3 пъти дневно или когато кожата се изсуши прекомерно във връзка с различни фактори. Прилагането на емолиенти редовно е от основно значение особено когато става въпрос за екзема на ръцете (1) и предотвратяване на следващ рецидив на заболяването.

Емолиентите са овлажняващи и хидратиращи продукти. Те могат да са под формата на лосиони, кремове, унгвенти и измивни продукти, които хидратират кожата. Редовната ежедневна употреба на емолиенти е най-важната част от терапията на хора с екзема или атопичен дерматит (2).

Хората, страдащи от екзема на ръцете имат склонност към изсушаване кожата на ръцете. Сухата кожа е подходящ терен от своя страна за възпаление и нов рецидив на заболяването (3). Емолиентите хидратират кожата, поддържат водно-липидната й мантия и предпазват от различни иританти (4). По правило тези средства намаляват и сърбежа, както и броя на рецидивите (5,6).

Видове емолиенти

Има различни видове емолиенти като варират от тексурата до марката на съответната фирма. Могат да са с по-течна текстура до унгвенти с голяма плътност. Разликата между лосионите, кремовете и унгвентите е в пропорцията на маслото(липидите) във водата(М/В). Липидната компонента е по-малка в лосионите, средна в кремовете и с високо съдържание в унгвентите. Колкото по-голяма е липидната компонента, толкова по-вискозна е текстурата. Като правило, колкото е по-голяма липидната компонента, толкова по-добре омазнява, но е продуктът е по-неприятен за нанасяне и пенетриране в кожата.

Най-добрият емолиент

Няма такова правило за това кой емолиентен продукт е универсален и подходящ за всеки тип кожа, тъй като видът зависи от степента на сухота на кожата, от областта, в която се налага да се нанася емолиент и предпочитанието на пациента (7). Разбира се, че специалистът дерматолог може да насочи пациента към определен продукт в зависимост от състоянието на кожата и основната дерматологична диагноза. Може да се каже, че идеалният емолиент трябва да отговаря на няколко условия:

да подобри кожната ксероза

да поддържа лечебния ефект на локалните кортикостероиди (ЛКС), които се използват при много дерматологични заболявания

да намали използването на големи количества ЛКС

да намали възможностите за рецидив и инфекции чрез възстановяване на кожната бариера

да не съдържа парфюмни компоненти и оцветители

да създава приятно усещане при нанасяне върху кожата

Ако например ксерозата е лека, а рецидивите на екзема са редки, тогава вариантът лосион или крем би овладял сухотата на кожата (8) . Ако ксерозата е от умерена до тежка вариант остава нанасянето на емолиент под формата на крем или унгвент. Лосионите са предпочитани за кожа с по-голямо окосмяване.

Като опаковки на съответните продукти най-добри са тези с помпи и стерилни опаковки, тъй като това намалява до минимум инвазията на микробна флора в продукта.

Как трябва да се прилагат емолиентите

Когато е необходимо прилагането на емолиент, той трябва да се нанася свободно на засегнатата зона като е препоръчително да не се нанася директно от опаковката, а да се затопля между дланите преди приложението му. Подходящо е да продуктите да се нанасят върху кожата по линията на растеж на косъма в съответната зона, а не обратно. Важно е да се отбележи, че не може да се предозира емолиентна терапия, тъй като в тези средства няма не се съдържат активни лекарства, които да проникнат в кожата, а оттам в системното кръвообръщение. Най-подходящо е нанасянето на емолиентен продукт след измиване на съответната област или след баня на леко навлажнена кожа.

Емолиентни съставки в продукти за вана и душ гелове

Много емолиентни съставки влизат в състава на измивни гелове и душ олиа. Тези форми на хидратация са изключително подходящи за състояния, свързани със сухота на кожата на цялото тяло (9, 10). Има различни мнения обаче до каква степен такива овлажняващи съставки, които са в контакт с кожата само за кратко по време на къпане са ефективни за желаната хидратация, ако трябва да се сравнят с лосиони и кремове. Така че при по силна кожна ксероза (11) използването само на измивни продукти с емолиентни съставки няма да е достатъчно, затова тези измивни средтсва трябва да се използват заедно, а не вместо емолиенти за нанасяне на кожата или т.нар. leave-on продукти.

Колко често може да се прилага емолиент?

Емолиент може да се прилага толкова често, колкото е необходимо. Това зависи и варира от пациент до пациент, както и за даден пациент в зависимост от дерматологичната диагноза. Хубаво е емолиент да се прилага минимум 2 пъти днесвно, въпреки че при някои пациенти е необходимо и на всеки час, ако кожата е много суха. За идеално се смята нанасянето на емолиенти на 4 часа или поне 3-4 пъти дневно. 

Коментари

Д-р Грозева, получих обриви, които са от слънцето. В Плевен ми предписаха медикаменти,шампоан и сперй,които прилагах. Сега отново имам този проблем,нужно ли е да направя повторна консултация с дерматолог или да повторя схемата на лечение? Доста упорити се оказаха тези петна,които са на гъбична основа. Какъв е съвета Ви?