Публикация

Атипичните пневмонии не се чуват със слушалка


Доц. д-р Владимир Максимов, пулмолог в столичната специализирана болница за лечение на белодробните болести „Света София”

 Доц. Максимов, какво представляват и колко вида са пневмониите?

Още старите автори казваха, че пневмонията е заболяване на белия дроб, но смъртта настъпва от заболяване на сърцето.

Пневмониите могат да се разделят на бактериални и небактериални или така наречените атипични, които протичат по-различно от останалите.

 Какво ги причинява най-често?

Първата група са грипните пневмонии. Развиват се главно през студените зимни месеци по време на грипни епидемии. Ние смятаме, че грипът не е чак толкова страшен, но понякога млади хора 20-30-годишни могат да починат за 24 часа. Затова препоръчваме на общопрактикуващите лекари по време на грипни епидемии да не пестят рентгеновите снимки. Коварното на всички атипични пневмонии е, че те не се чуват на слушалка. Те са глухи, неми пневмонии.

 Какви са симптомите?

При грипните пневмонии се наблюдава втрисане, висока температура и болки по цялото тяло. Докато някои други пневмонии са много коварни - с ниска, субфебрилна температура под 38 градуса и то следобед към 4-5 часа. Продължават с дни и месеци и най-често това състояние се бърка с туберкулозата, която протича по същия начин.

 Иска ми се да поговорим малко повече за причинителите.

Напоследък зачестиха хламидийните пневмонии. Причинителите са микроорганизми, които заемат междинно място между бактерии и вируси - хламидия пневмония, при която заразяването става по въздушно-капков път. По-късно се установи, че около 200 вида птици са преносители на този вирус. Затова боледуват главно селскостопански работници, птицегледачи и хора, при които е намалена имунната система – болни със захарен диабет, с някои кръвни заболявания, пушачите. Оплакванията не са много тежки – ниска температура, обилно изпотяване, неспокойствие, бодежи в гърдите, суха продължителна дразнеща кашлица, която понякога протича като пристъпи от астма. Сигурната диагноза може да бъде поставена чрез взимане на кръв – серологично изследване.

 

Преди години нашумя проблемът с така наречения ТОРС...

Това е птичият грип чийто вирус е много вирулентен и бързо води до тежки усложнения най-вече в белия дроб, сърцето и нервната система. Може да причини смърт за 24 часа.

 

Какво е лечението на атипичните пневмонии?

Това, което трябва да се знае и от пациенти, и от лекари е, че за разлика от обикновените бактериални пневмонии, които се лекуват 10-15 дни, лечението на атипичните пневмонии продължава 30-40 дни. Вече има антибиотици, които действат вътреклетъчно. Това е групата на макролидите или така наречените домашни антибиотици, т.е. всеки човек трябва да ги има в аптеката си.

 

Как да се предпазваме от пневмониите?

Много важно значение има начинът на живот. Избягване на стреса и закаляване на организма – събота и неделя да бъдем навън, да не стоим пред компютъра и телевизора; спортуване, повишаване на естествения имунитет, използване на слънцето, планината, здравословни храни, плодове и зеленчуци, защото тези пневмонии засягат предимно хора с увреден имунитет.

  

Коментари