Публикация

10 неща, които е важно да знаете за ин витро процедурите

Успеваемостта е сред най-важните фактори за избор на клиника


1. Успеваемост

Европейските ин витро клиники реализират най-високата успеваемост в световен мащаб. Важно е да се спомене, че шансът за успех при всяка двойка е специфичен и зависи от редица фактори като възрастта на пациентите, техният начин на живот и причината за безплодие.

Статистиката показва, че жените под 30 години имат 50% шанс за успех при ин витро процедура. Ако жената е над 40 години, шансът за забременяване пада до под 5%.

При избора на клиника от голямо значение е процентът на успеваемост при постигане на клинични бременности от ембриотрансфери.

2. Кога възможността за забременяване при една жена започва да намалява?

След 35-годишна възраст шансът за постигане на бременност намалява, а след 40-годишна възраст той спада драстично. Това се дължи до голяма степен на влошаването на качеството на яйцеклетките и на намаляване на яйчниковия резерв.

Изследването на анти-мюлеровия хормон (AMH) е най-добрият маркер за оценка на яйчниковия резерв, но не показва какво е качеството на яйцеклетките.

3. С възрастта мъжете също се изправят срещу проблема с безплодието

Докато жените се раждат с определен брой яйцеклетки, които ще имат през целия им живот – мъжете възпроизвеждат сперматозоиди непрестанно.

Един от най-често срещаните фактори виновни за инфертилитета при една двойка е именно мъжкият фатор. Примери за това могат да бъдат повреждане в ДНК на клетките, лоша морфология и намалена концентрация. Намалената подвижност на сперматозидите е също сред водещите фактори на мъжкия стерилитет.

Статистиката също така показва, че има връзка между възрастта на бащата и повишения риск от генетични заболявания при децата им.

4. Стойността

Ин витро процедурите в България са по финансово-поносими, отколкото в други европейски държави. Цените варират, но обичайно са около 3000 лв – без включени медикаменти за стимулация и предварителни изследвания.

5. Физическата и емоционалната цена

Повечето жени обясняват преживяванията си по време на ин витро процедура като емоционално тежки. Те асоциират цялостното преживяване като стресиращо, заради неизвестността от финалния резултат от лечението. Затова, от изключителна важност е емоционалната подкрепа, която пациентите получават от страна на медицинския персонал на клиниката.

Медицинските грижи, фокусирани около пациента и неговия начин на живот, играят важна роля за психологическия комфорт. Тези грижи включват прегледи съобразени с личния ритъм на живот, както и липсата на време за чакане преди преглед.

6. Времетраене

Продължителността на лечението най-често варира между 3 и 4 седмици като стимулацията започва от началото на менструалния цикъл на жената. На четиринадесетия ден след пункцията, пациентката може да си направи кръвен тест (b HCG) за бременност.

7. Не можеш да излъжеш за възрастта си и тази на яйцеклетките

Жената е най-фертилна между 20-30 годишна възраст. Специалисти в областта на репродуктивната медицина са разработили техника за замразяване на яйцеклетки, което дава възможност на жената да има дете, когато е най-подготвена да стане майка.

8. Отлагане във времето

Доказано е, че в днешно време жените дълго отлагат бременността и отглеждането на деца. Това се дължи на факта, че първо - те изчакват най-подходящия партньор и второ - искат да са финансово стабилни.

9. Рискове

Ин витро процедурите са факт от около 35 години. Лечението не крие дългосрочни рискове, както за майката, така и за детето. Най-сериозният риск, който се среща е хиперстимулацията, наблюдаван при 1% от жените.

Хиперстимулацията (OHSS) се дължи на свръх-реакция при хормоналната стимулация, при която се формират прекалено много фоликули. Ниските дози при стиулацията понижават значително появата на ОHSS. Добрите специалисти могат много добре да преценят кои жени крият по-висок риск от OHSS и съответно да предприемат нужните мерки, за да го предотвратят.

10. Реалистични прогнози

Ин витро процедурите се прилагат при стерилитет с различна етиология, например запушени маточни тръби или отклонения в спермограмата на мъжа.

Добрите ин витро клиники могат да оценят реалния шанс за реализиране на бременност при всяка отделна двойка. Пациентите трябва да бъдат информирани за всеки етап на лечението и неговия прогрес.

Коментари