Публикация

ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НАГРАДИ УПРАВИТЕЛЯ НА НЗОК

Наградата е учредена по повод десетата годишнина от създаването на Националната асоциация на децата с диабет


Почетна награда за принос в лечението и осигуряване на качеството на живот на децата с диабет получи управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – д-р Румяна Тодорова. Наградата е учредена по повод десетата годишнина от създаването на Националната асоциация на децата с диабет и бе връчена от нейния председател – г-жа Елисавета Котова.

В словото си към присъстващите на честването г-жа Котова подчерта, че е от изключително значение да се следят параметрите на гликирания хемоглобин на децата, страдащи от диабет. Увеличаването на тест лентите, заплащани от НЗОК през тази година, от 150 на 300 броя дава възможност да се подобри контролът върху лечението на малките пациенти. „Адмирираме усилията на една жена, на една майка, която управлява финансовия ресурс на здравната каса и успя да се пребори за увеличаване на тест лентите за нашите деца, заплащани от касата“, каза г-жа Котова.

Председателят на Асоциацията сподели трудностите по пътя на неправителствената организация да осигури на малките пациенти възможността да посещават център за рехабилитация, създаден и издържан от дарителски средства. За съжаление ограниченият ресурс е изчерпан и вратите му са затворени. Елисавета Котова отправи апел за помощ за възстановяване на работата на центъра. Тя подчерта и необходимостта от подкрепа, за да бъдат децата с диабет част от гражданското общество, да бъдат приемани в детски градини заедно със здравите си връстници, да учат, както всички деца.

Деца с диабет от различни възрастови групи, подпомагани от пациентската организация в своето лечение и спазване на режим на живот, поднесоха вълнуваща програма на присъстващите на форума.

Коментари