Публикация

Белодробният ТЕЛК отвори врати в МБАЛ "Пловдив"

Комисията бе разкрита в МБАЛ "Пловдив". Пациентите бяха във вакуум от юли месец досега, но въпросът им ще бъде решен, увери директорът на МБАЛ „Пловдив“ доц. Йорданов


„Туберкулозата не можа да ме умори, но поредната реформа в здравеопазването ще успее. Защо трябваше да закриват белодробния ТЕЛК? На кого пречеше? Ние сега къде ще ходим за освидетелстване?“ Тези и още куп въпроси отправи 52-годишната Мариана Николова от Пловдив. Тя е боледувала от тежка форма на жълтата гостенка и благодарение на лекарите от Болницата за белодробни болести е прескочила трапа. Все още е под наблюдение на медиците и затова е пенсионирана по болест. До промените в дейността и организацията на ТЕЛК в края на юни получава категорията си от специализираната експертна комисия. Поредната реформа в здравеопазването я закри и хиляди болни с белодробен рак, ХОББ, туберкулоза и другиинвалидизиращи дихателни заболявания останахме на произвола на съдбата, твърдят пациенти.

В действителност в края на мандата на министър д-р Таня Андреева беше проведена реформа в областта на ТЕЛК-овете, в резултат на което бяха закрити специализираните експертни състави – психиатрични, пулмологични и очни, и останаха само общите, обясни директорът на МБАЛ „Пловдив“ доц. Георги Йорданов, на чието подчинение са и комисиите тук. Според него под тепетата са закрити3 състава. Тъй като психиатричният и очният са в структурата на болницата, без никакво напрежение за пациентите те се преливат в общите ТЕЛК-ове. Не така обаче стои въпросът с белодробната комисия, която е в състава на Белодробна болница и е на подчинение на община Пловдив. „Медиците от експертния състав бяха съкратени и останаха без работа. Нито от лечебното заведение, нито от градската управа запазиха комисията, за да решат проблема с експертизите на болните с белодробни заболявания и туберкулоза“, каза директорът. Пациентите изпадат във вакуум и те не могат да получат своите експертни решения от юли месец досега. Прави са да недоволстват, но не заслужават тези тревоги, смята доц. Йорданов, който е трети в листата на Коалиция „Лява България“ за преидстоящите парламентарни избори.

За да се свали социалното напрежение сред хилядите и без това страдащи от тежки заболявания хора, до 15 септември в общите състави на ТЕЛК към МБАЛ „Пловдив“ ще бъдат назначени пулмолози. Те веднага започват работа в ТЕЛК, разположен в сградата на Районната здравна инспекция, бившата ХЕИ, и така въпросът на болните ще бъде решен. „Но остава друг проблем – отделянето на пациентите с белодробни болести, които в определени случаи може да бъдат заразни за останалите. Това съжителство не е съвсем безопасно“, коментира директорът на МБАЛ „Пловдив“. Според него огромно недоумение буди фактът защо община Пловдив не е дала съгласие белодробният ТЕЛК да мине към бившата ОРБ, но да остане базиран в Белодробна болница, където беше досега.

Идеята на реформата в експертните комисии е била всички ТЕЛК-ове да бъдат разкрити на едно и също място, заяви шефката на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева. Затова най-доброто решение е и пациентите с белодробни болести да се консултират заедно с останалите.

Коментари