Публикация

Есента е точното време за подмладяване - вземете коктейл от клетки за разкрасяване

Лазерите са интелигентното оръжие във войната със стареенето, стига да са в правилните ръце


- Доктор Драголов, есента е най-подходящият старт за лазерните терапии, а думата "лазер" се превърна поредната модна мантра. Какви процедури бихте препоръчали на най-младите си клиентки. А какво бихте посъветвали дамите със застаряваща кожа?


- Есента е най-точният момент за старт на големите лазерни процедури - за терапия или разкрасяване. Лазерите са интелигентното оръжие във войната със стареенето, стига да са в правилните ръце. Лазерът е начин на въздействие, при който се пуска определена дължина на вълната според целта. А целите са три: червеният цвят на хемоглобина, черният на пигмента и водата в кожата. Когато искаме да премахнем пигментацията или неестетични кръвоносни съдове, пускаме определена дължина на вълната, която взривява целта. Третираната част обаче става много чувствителна към слънчевите лъчи. Рискът от пигментация нараства в пъти, защото тъканта е травмирана. За България периодът на почти пълно преустановяване на тези процедури е от юни до началото на есента. Това зависи от слънчевите дни в годината и е различно за всяка част на света.

- Звучи и зловещо, и шикозно. "Вампирският" лифтинг се оказа една от най-търсените процедури, особено в Холивуд. Защо го наричат така?

- Плазмотерапията (автоложна тъканна регенерация, плазмолифтинг) – не е просто козметична процедура, а биологично въздействие върху кожата под формата на клетъчна терапия. Това е нова ревитализираща инжекционна процедура, позволяваща задействането на процеси за естествено подмладяване на кожата и подобряването на нейното качество. Използват се онези клетки от нашата кръв, които отговарят за заздравяването на рани, порязвания и охлузвания – тромбоцитите. За целта се взема собствена кръв, подлага се на специална обработка и като резултат – клетките се концентрират в плазма. Дерматолозите използват този полезен „коктейл“ от клетки за подмладяване и освежаване на кожата. Инжектирани с много тънка и къса игличка в кожата, те веднага започват да стимулират възстановяването на увредените тъкани.

- Кои зони на тялото могат да бъдат обработвани?

- С новия метод можете да повлияете възрастови промени по цялото лице(чело, околоочна зона, скули, брадичка, контур на лицето) , скалпа, шията, деколтето, а също така добре повлиява гърба на ръцете, корема, бюста, особено когато се съчетае с други естетични процедури като химичен пилинг, лазерен пилинг, Clear Lift, биоревитализация.

- За дами на каква възраст е предназначена процедурата?

- Процедурите са подходящи за кожа на възраст от 35г. нагоре, като особено се препоръчва за жени над 45г. Подходяща е за дехидратирана, силно фотоувредена и девитализирана кожа. Плазмотерапията позволява да се изгладят бръчките, да се подобри релефа на лицето, да се заличат следите от акне, белези и стрии. Процедурата е изключително ефективна и при оредяване на косата.

- Кога се виждат резултатите?

-Ефектът се наблюдава още след първата процедура. След 2-3 процедури кожата става по-млада, еластична и гладка.

- Какво е усещането на пациента по време на процедурата и има ли възстановителен период след нея?

- Плазмотерапията, извършена от специалист дерматолог в Мирабел клиник, е напълно безболезнена и абсолютно безопасна. Тя няма странични ефекти, защото използва собствените клетки на организма. Основни преимущества на метода са: безопасен, натурален, не предизвиква алергии, отхвърляне, не е мутагенен, не е токсичен, не съдържа вредни компоненти, изключва възможността от инфектиране.

- Колко време трае ефекта от процедурата?

- След препоръчаният от лекаря първоначален терапевтичен курс се прилага поддържаща процедура веднъж годишно. Препоръчват се няколко процедури в продължение на 2-3 месеца, а при по-силно увредена кожа може да се наложи и допълнително третиране. Ефектът от процедурите трае 2 години, но се изисква поддръжка.

- Не рядко остават видими белези при пациентите с акнетична кожа. Какви са препоръчителните дерматологични процедури в този случай?

-От края на септември до май е активното време за лазерно премахване на съдове и белези от акне или друг вид, заглаждане на бръчки, лазерно подмладяване, лазерно обезкосмяване, химически пилинги. Когато слънчевите дни са по-малко, и обмяната на веществата се забавя. Сега тръгват процедурите за пилинг - излющване на кожата с различна дълбочина според продукта. През есента е добре да се правят пилингови маски.

- За каква възраст е подходящ химическия пилинг, какви са ползите от него?

- Пилингът е манипулация, при която се наблюдава контролирано унищожаване на повърхностните кожни слоеве чрез прилагане на определен химически агент. Пилингите се разделят на дълбок, средно-дълбок и повърхностен. Най-популярни са пилингите с алфахидрокси киселини(АХК) и трихлороцетна киселина(ТХК). Подходящ е за възраст от 16- 18г. при акне, до възраст над 60г. при възръстови увреждания на кожата.Терапиите са подходящи както за жени, така и за мъже и могат да обхващат зоните на лице и деколте, шия, ръце. Прилагат се и за подобрение състоянието на кожата след изгаряния.

- Кажете ни как протича лазерният пилинг с RF CO2 фракционна лазерна система, колко време трае процедурата, какъв е възстановителния период?

- RF CO2 лазерен рисърфисинг е нова, по-малко инвазивна фракционирана лазерна процедура, която се счита за златен стандарт за намаляване на бръчки, пигментации, белези от акне и др., стягане на кожата, стесняване на порите. Допълнително се стимулира образуването на нов колаген в кожата, което допринася за продължителния ефект. Процедурите се извършват след намазване с обезболяващ гел 2-3 часа преди това. Прилагане на RF CO2 лазерен пилинг може да бъде придружено със слаба до умерена болезненост и парене. След процедурата пациентът може да се прибере в къщи без придружител. Провеждането на една процедура обикновено не е достатъчно за постигане на желания ефект, който е индивидуален и варира в зависимост от типа кожа, областта, която се третира и грижите след процедурата. Следваща процедура е възможна след 2-3 месеца.

Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА

Коментари