Публикация

​Коремният дискомфорт зачестява през есента

Как се отразява смяната на сезоните върху състоянието на стомаха, обяснява гастроентерологът д-р Танка Кърпарова


*Д-р Танка Кърпарова, завеждащ Гастроентерологично отделение на Специализирана гастроентерологична болница за активно лечение „Еврохоспитал“, Пловдив

Как се отразява преходът между сезоните – от лято към есен, на състоянието на стомаха и корема?

С отминаване на лятото си отиват и летните стомашно -чревни инфекции. Настъпва сезонно пренастройване на организма, като информацията до органите се носи от хормона мелатонин. С настъпване на есента организмът започва стремеж за трупане на запас от мазнини като се яде по-калорична храна. Имунитетът отслабва. Изострят се някои заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит , язвена болест, колити.

Кои са причините за засилване на дискомфорта в корема – грешки в храненето или други фактори?

Ако коремният дискомфорт не е свързан с температура и диария, а с тежест, метеоризъм, т.е. повишено натрупване на газове в стомаха и червата, спазми, най-вероятно се касае за синдром на раздразненото черво.Това заболяване може да е в резултат от грешки в храненето – преяждане и препиване, прием на повече храни с груба целулоза, газирани напитки, гладуване или прием само на определени продукти, например само зеленчуци или само месо, различни диети, пътувания, съпроводени със смяна на всекидневните навици, нервно напрежение или стрес, които провокират заболяването. В случая става дума за функционални нарушения на храносмилането, които са много разпространени.

Когато се появи тежест или болка в корема какви мерки трябва да предприемем?

Когато се появи тежест или болка в корема, особено ако болката е силна или персистира и е свързана с промени в ритъма на изхождане трябва да се направи консултация с гастроентеролог. При изключване на органична причина за тези оплаквания най-често решаваме, че се касае за синдром на раздразненото черво, ако липсват температура, анемия, отслабване на тегло. За това заболяване няма специфично лекарство. То е свързано с начина на живот и усилията се насочват към повлияване на водещите оплаквания. При хора над 50 години е желателно да се извърши високоспециализирано изследване на дебелото черво- колоноскопия.

Могат ли физическите упражнения или спорта да подобрят състоянието ни?

Физическите упражнения или сериозният спорт, ако се практикуват правилно според възрастта, подобряват цялостното физическо и емоционално състояние, създават настроение, намаляват стреса и нервно-психическото напрежение и подобряват функциите на всички органи и системи. Трябва да се спортува най-малко 2 часа седмично.

Помага ли приема на препарати на билкова основа, ако не искаме да пием лекарства?

Приемът на препарати на билкова основа даже е препоръчителен в случаите, когато няма органична причина за оплакванията. На тази основа има много добри медикаменти, които повлияват комплекса от симптоми – подуване на корема, куркане на червата, газове, подобряват цялостно храносмилането и възстановяват равновесието в стомашно-чревният тракт. Такъв медикамент, който е сред най-употребяваните и Комфортекс.

Какво е действието на Комфортекс?

Комфортекс е медикамент, съдържащ комбинация от 5 растителни съставки от индийски билки, използвани от много векове от аюрведичната медицина. Аюрведа е наука от Древна Индия за здравето и дълголетието. Името на този препарат показва, че е предназначен да създава комфорт. Освен това са използвани етеричните масла на билките, които имат по-силен ефект, отколкото екстрактите от листата. Има газогонен и спазмолитичен ефект. Повлиява смущения като газове, подуване и тежест в корема, смутено храносмилане. Приема се след хранене 2 до 3 пъти по 2 капсули с повече течност до отминаване на оплакванията.

Коментари