Публикация

Лекари от "Медлайн" преглеждаха безплатно пострадали от наводненията в Мизия

Лечебното заведение се включи в мащабната кампания "Топло сърце", инициирана от посланика на Израел у нас


„Д-р Невен Енчев спаси дъщеря ми Зорница и тя сега ходи сама. Толкова съм щастлива, че сега помага на пострадалите в Мизия. Той наистина е човек с голямо и топло сърце.“ С тези думи се обърна към участниците в инициативата „Топло сърце“ Венета Войновска. Нейната дъщеря бе успешно лекувана в болница „Медлайн“, чийто собственик е известният лекар и председател на Израелско-Българския институт. Благотворителната акция е на посолството на Държавата Израел у нас, Българския червен кръст, организацията на евреите „Шалом“, двете пловдивски болници „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“, големи български компании и организации.

Лекари от пловдивските болници се включиха в мащабната благотворителна акция и прегледаха безплатно над 300 жители на двете населени места. Ендокринолог, кардиолог, невролог, нефролог и медицински лаборант пристигнаха в здравната служба в Мизия с ехограф, кардиограф и мобилна лаборатория за изследване на пълна кръвна картина, кръв и урина. В града пристигна и екип израелски лекари и психолози с богат опит в работата с посттравматичните последствия от инциденти и кризи. Те започнаха консултациите си от хлапетата в детските градини и ще обхванат пострадали от всички възрастови групи. С хората се срещнахад-р Йонатан Дубнов, заместник здравен директор в Министерство на здравеопазването в област Хайфа в Израел, Яел Шахар и Гал Тамим – главни обучаващи психолози в Министерство на образованието там.

В знак на благодарност кметът на Мизия Виолин Крушовенски връчи на посланика на държавата Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз почетния знак на града. Димломатът и председателят на БЧК Христо Григоров получиха и златна възпоминателна монета на Европейската комисия.

„Ние сме голямо семейство с „Топло сърце“, което днес дойде да изрази своята солидарност с пострадалите от наводненията, но преди това внимателно проучихме нуждите на хората. По този начин затвърждаваме невероятната връзка и топлите отношения между българския и израелския народ. Не бихме могли да поправим всички щети, но нашата помощ е скромен израз на желанието да ви помогнем, за да почувствате, че не сте сами в нещастието си“, каза Н.Пр. Шаул Камиса Раз.

Моят живот е много тясно свързан със Северозападна България – майка ми е от Видин, а съпругата ми – от Монтана, заяви д-р Енчев. Той увери хората, че когато разбрал за инициативата на посланика в подкрепа на страдащите и веднага се отзовал да помогне. Може да ни търсите винаги, екипи от болниците „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“ ще идват тук при желание от ваша страна, ние сме с вас, каза председателят на Израелско-Българския институт.

Днес той заедно с председателя на БЧК Христо Григороввръчиха официално дарението, което включва 122 ръчни колички, лопати, ръкавици, маски и ботуши, за хората, чиито жилища са разрушени, както и още 700 комплекта с хранителни продукти и вода, дрехи и завивки и други предмети от първа необходимост. За първокласниците от основно училище „Цанко Церковски“ дарителите бяха подготвили раници с учебни пособия и книги, лакомства и млечни продукти. Преди това зарадваха малчуганите от ОДЗ „Незабравка“ в Мизия. Част от даренията бяха предназначени и за пострадалите хора в с. Крушовица.
От израелското посолство осигуриха строителни материали за ремонтните дейности в училището и двете детски градини в града, съобщи кметът Виолин Крушовенски.

Десетки жители на Мизия и с. Крушовица спираха участниците в инициативата по улиците, за да им благодарят.Вие сте единственият дипломат, който не ни забрави и се притече на помощ, обръщаха се към Н.Пр. Шаул Камиса Раз. Нали пак ще пратите вашите лекари да ни преглеждат, питаха д-р Енчев.

Коментари